Moučníky a cukroví

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

na buchtičky

350 g hladké mouky
1 žloutek
100 g krupicového cukru
špetku soli
1/3 kostky droždí
150 ml oleje
170 ml mléka
máslo na vymazání rendlíku
rozpuštěné máslo

na krém

50 ml smetany 33%
50 g krupicového cukru
125 ml mléka
malý panák rumu
1 ČL vanilkové pasty
6 vaječných žloutků

na potření

rozehřáté máslo
troška rumu

Do mísy vsypeme 350 g hladké mouky, přidáme 1 žloutek, přisypeme 100 g krupicového cukru se špetkou soli a rozdrobíme třetinu kostky droždí. Přilijeme 150 mililitrů oleje a 170 mililitrů mléka.

Vypracujeme hladké těsto, ze kterého tvoříme kuličky. Ty máčíme ze všech stran v rozpuštěné másle, naskládáme do máslem vymazaného rendlíku, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout asi hodinu.

Na krém použijeme třiatřicetiprocentní smetanu, mléko, krupicový cukr, malého panáka rumu, vanilkovou pastu a vaječné žloutky. Zahříváme na mírném ohni za neustálého míchání, aby se krém nesrazil.

Vykynuté buchtičky pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů asi 20 minut dozlatova. K další porci rozehřátého másla přilijeme trochu rumu, promícháme a upečené buchtičky směsí potřeme. Podáváme s vanilkovým krémem a posypané moučkovým cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

48 hlasů

Další recepty Celý díl