Moučníky a cukroví

Třetinové švestkové knedlíky s mákem

250 g měkkého jemného tvarohu
250 g hrubé mouky
250 g vařených nastrouhaných brambor
1 vejce
špetka soli
čerstvé nebo mražené švestky

Na posypání

100 g másla
70 – 100 g strouhanky
mletý mák
moučkový cukr

Na polití

vlahé máslo

Na třetinové knedlíky nastrouháme 250 gramů vařených brambor. Přidáme stejné množství měkkého tvarohu, hrubé mouky a vše promícháme. Do těsta rozklepneme jedno vejce, přisypeme špetku soli a vše rukama poctivě propracujeme. Na pomoučeném válu z těsta vypracujeme váleček, který rozkrájíme na přibližně 22 stejných dílků.

Na každý čtvereček těsta položíme švestku. Zabalíme a utvoříme kulaté knedlíčky, které v páře vaříme cca 12 minut. Než se knedlíky uvaří, ve větší nádobě na másle dozlatova osmažíme strouhanku. Uvařené knedlíky vyjmeme, přendáme do nádoby s osmaženou strouhankou a obalíme je v ní. Podle chuti je můžeme v troubě ještě krátce zapéct, ale není to nutné. Knedlíky podáváme sypané cukrem a mletým mákem, eventuelně ještě polité rozpuštěným máslem.

Ohodnoťte tento recept: 

49 hlasů

Další recepty Celý díl