Třetinové švestkové knedlíky s mákem


250 g měkkého jemného tvarohu
250 g hrubé mouky
250 g vařených nastrouhaných brambor
1 vejce
špetka soli
čerstvé nebo mražené švestky
Na posypání
100 g másla
70 – 100 g strouhanky
mletý mák
moučkový cukr
Na polití
vlahé máslo
Na třetinové knedlíky nastrouháme 250 gramů vařených brambor. Přidáme stejné množství měkkého tvarohu, hrubé mouky a vše promícháme. Do těsta rozklepneme jedno vejce, přisypeme špetku soli a vše rukama poctivě propracujeme. Na pomoučeném válu z těsta vypracujeme váleček, který rozkrájíme na přibližně 22 stejných dílků.
Na každý čtvereček těsta položíme švestku. Zabalíme a utvoříme kulaté knedlíčky, které v páře vaříme cca 12 minut. Než se knedlíky uvaří, ve větší nádobě na másle dozlatova osmažíme strouhanku. Uvařené knedlíky vyjmeme, přendáme do nádoby s osmaženou strouhankou a obalíme je v ní. Podle chuti je můžeme v troubě ještě krátce zapéct, ale není to nutné. Knedlíky podáváme sypané cukrem a mletým mákem, eventuelně ještě polité rozpuštěným máslem.
Ohodnoťte tento recept: