Žaludová káva
Žaludová káva se připravuje z předem zpracovaných žaludů.
Pokud chceme tuhle zdravou náhražku kávy ochutnat, seženeme ji v prodejnách zdravé výživy, anebo se do její přípravy pustíme sami.
Nasbírané žaludy je třeba oloupat. Je to činnost zdlouhavá, proto si na ni vyhradíme dostatek času. Pokud máme žaludy čerstvé, předem si je nahřejeme, budou se lépe loupat. Oloupané žaludy je třeba několikrát po sobě máčet ve vodě (minimálně po dobu 2 dní a vodu je třeba vyměňovat 4krát denně), aby se z nich odplavila hořkost. Žaludy totiž obsahují tanin.
Oloupané žaludy poté opražíme na pánvi, necháme vychladnout, a v hmoždíři paličkou nadrtíme do jemnější konzistence.
Dále postupujeme jako při běžné přípravě kávy. Nadrcené žaludy zalijeme horkou vodou (na přípravu je vhodná konvice typu french press), můžeme dosladit medem a ochutnat.
Ohodnoťte tento recept: