Jalovcová mast


domácí mazání na bolesti kloubů, svalů a revmatické bolesti
50 g jalovčinek
100 g nesoleného vepřového sádla
10 g včelího vosku
esenciální oleje (např. levandule, eukalyptus, máta a kadidlo)
V kastrůlku rozehřejeme 100 gramů nesoleného vepřového sádla. Udržujeme jen mírnou teplotu, sádlo se nesmí škvařit. V hmoždíři postupně rozmačkáme asi 50 gramů jalovčinek a přidáme je k rozehřátému sádlu. Vše promícháme, chvíli prohříváme a poté odstavíme.
Směs necháme ztuhnout. Jalovčinky se v sádle budou macerovat 24 hodin. Ztuhlou hmotu poté znovu zvolna rozehřejeme a přecedíme přes jemné plátno či několikrát přeloženou gázu, kterou ještě důkladně vymačkáme. Do získané tekutiny nalámeme 10 gramů včelího vosku a opět zahříváme, dokud se vosk nerozpustí. Nakonec ještě můžeme přidat pár kapek oblíbených esenciálních olejů. Věra zvolila levanduli, eukalyptus, mátu a kadidlo.
Nádobky na mast i víčka vydesinfikujeme lihem a naplníme tekutou mastí. Necháme ztuhnout a můžeme začít používat.
Ohodnoťte tento recept: