Různé

Švestková povidla z povidláku, v troubě pečená

Naše moderátorka Tereza a Alena Gajdušková společně vyzkoušely, jak se dělají švestková povidla za pomoci skvělého vynálezu – hrnce povidláku po babičce.

Švestky musí být zdravé, bez plísně či hniloby, ale můžeme použít i švestky již mírně svraskalé, které jsou cukernaté a dodají povidlům výraznější chuť.

švestky i s peckami, které nám později pomůže odstranit povidlák
cukr krystal: dávkujeme maximálně 40 g cukru na 1 kg švestek (anebo množství podle chuti a stavu švestek)
ocet: dávkujeme ½ dcl octa na 1 kg švestek (případně rovněž podle chuti)
trocha rumu na zalití povidel ve sklenici

Hrnec naplněný švestkami přikryjeme poklicí a vložíme do trouby. Švestky povolí a uvaří se během půl hodiny při teplotě 180 stupňů. Švestkový rozvar poté naběračkou vlijeme do povidláku postaveného v míse a vařečkou promícháváme. Oddělíme tak pecky, které zůstanou v hrnci. Přidáme cukr, ocet a promícháme. Ochucený švestkový rozvar pečeme bez pokličky v troubě při teplotě 160 až 170 stupňů. Tenhle proces může trvat 4–6 hodin, protože povidla musí dostatečně zhoustnout. Jednou za hodinu je třeba hrnec z trouby vytáhnout a povidla promíchat, aby se na povrchu netvořila krusta. Ke konci pečení snížíme teplotu v troubě na 150 stupňů. Po naplnění sklenic zalijeme povrch vrstvičkou rumu, aby se povidla nekazila.

Ohodnoťte tento recept: 

15 hlasů

Další recepty Celý díl