Likér z černého rybízu
1500 g kuliček černého rybízu naloženého v červeném víně
1 kg cukru
0,5 l bílého alkoholu (např. vodky)
Odstopkované kuličky rybízu zalijeme červeným vínem a necháme dva dny stát. Občas zamícháme. Poté bobule černého rybízu vymačkáme přes jemné síto do hrnce. Ideální pomůckou je dřevěný hříbek, který naše babičky používaly i při výrobě povidel. Na půldruhého kila černého rybízu počítáme 1 kilo krystalového cukru, který v získané šťávě rozpustíme. Šťávu opatrně zahříváme. Nenecháme ji dojít do varu, protože bychom se tak připravili o část vitamínu C, kterou černý rybíz obsahuje. Směs necháme vychladnout a přilijeme půl litru bílého alkoholu, například vodky. Pak už jen zbývá hotový likér přelít do lahve a uzavřít.
(Nápoj není vhodný pro děti.)
Ohodnoťte tento recept: