Polévky

Krémová bramboračka z grilované zeleniny

Česká klasika trošku jinak, krémově.

½ menšího celeru
trocha sušené či čerstvé celerové nati
2 stroužky oloupaného česneku (nebo podle chuti)
1 vetší kořenovou petržel
2 velké mrkve
2 velké brambory
hrst sušených hub
drůbeží vývar, nejlépe domácí
¼ l smetany
sušený či čerstvý tymián
větvičku rozmarýnu
sůl
pepř

Zeleninu nakrájenou na větší kusy opečeme na grilu. Tohle můžeme stejně dobře zvládnout i v kuchyňské troubě. Zelenina zkaramelizuje, a získá mnohem výraznější chuť, než kdybychom ji nakrájeli a rovnou nechali vařit ve vodě. Do polévek se odjakživa přidává i čerstvá zeleninová nať, tedy celerová, ale využít můžeme klidně i tu mrkvovou.

Do hrnce nalijeme drůbeží vývar, nejlépe ten poctivý, domácí. Přilijeme smetanu a necháme prohřívat.

Přidáme tymián, větvičku rozmarýnu, hrst nasušených hub a na mírném ohni vaříme doměkka.

Uvařené houby i s částí bylinek přemístíme do jiné nádoby.

Opečenou zeleninu rozmixujeme spolu s vývarem a smetanou. Pokud by se nám směs zdála příliš hustá, můžeme ji stejně tak smetanou a vývarem naředit. Dochutíme solí, případně pepřem. Krém přelijeme zpět k uvařeným houbám a můžeme servírovat.

Polévku dochutíme nasekanou celerovou natí, případně natí mrkvovou či listovou petrželí.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl