Krémová bramboračka z grilované zeleniny
Česká klasika trošku jinak, krémově.
½ menšího celeru
trocha sušené či čerstvé celerové nati
2 stroužky oloupaného česneku (nebo podle chuti)
1 vetší kořenovou petržel
2 velké mrkve
2 velké brambory
hrst sušených hub
drůbeží vývar, nejlépe domácí
¼ l smetany
sušený či čerstvý tymián
větvičku rozmarýnu
sůl
pepř
Zeleninu nakrájenou na větší kusy opečeme na grilu. Tohle můžeme stejně dobře zvládnout i v kuchyňské troubě. Zelenina zkaramelizuje, a získá mnohem výraznější chuť, než kdybychom ji nakrájeli a rovnou nechali vařit ve vodě. Do polévek se odjakživa přidává i čerstvá zeleninová nať, tedy celerová, ale využít můžeme klidně i tu mrkvovou.
Do hrnce nalijeme drůbeží vývar, nejlépe ten poctivý, domácí. Přilijeme smetanu a necháme prohřívat.
Přidáme tymián, větvičku rozmarýnu, hrst nasušených hub a na mírném ohni vaříme doměkka.
Uvařené houby i s částí bylinek přemístíme do jiné nádoby.
Opečenou zeleninu rozmixujeme spolu s vývarem a smetanou. Pokud by se nám směs zdála příliš hustá, můžeme ji stejně tak smetanou a vývarem naředit. Dochutíme solí, případně pepřem. Krém přelijeme zpět k uvařeným houbám a můžeme servírovat.
Polévku dochutíme nasekanou celerovou natí, případně natí mrkvovou či listovou petrželí.
Ohodnoťte tento recept: