Zeleninová jídla

Bramborové placky

Pečené na blaše, případně na elektrické plotýnce.

1 kg brambor
2 celá vejce
sůl
1 lžička sušeného česneku
hladká mouka dne potřeby

Na dochucení

škvarky, nejlépe z uzené slaniny či bůčku
nebo zakysaná smetana

Na jemném struhadle nastrouháme kilo oloupaných syrových brambor. Buď se do nich pustíme po vzoru našich babiček ručně, anebo si vezmeme na pomoc mixer. Přidáme dvě celá vejce. Bramborové těsto osolíme, vsypeme lžičku sušeného česneku, nejlépe domácího, zaprášíme hladkou moukou a vše promícháme. Placky pečeme z obou stran dozlatova na elektrické plotýnce anebo, podobně, jako se to dělá v Beskydech, na kovovém tálu, tedy na blaše, přímo na ohni. Na placky můžeme dát škvarky z uzené slaniny či bůčku, anebo zakysanou smetanu.

Ohodnoťte tento recept: 

36 hlasů

Další recepty Celý díl