Kachní prsa na třešních a pomeranči
800 g kachních prsou
sůl
120 g másla
250 g vypeckovaných třešní
1 pomeranč, nejlépe v biokvalitě
nakládaný zelený pepř
panák koňaku
Z kachních prsou ostrým nožem odřízneme přebytečné kousky a maso odblaníme. Kůži opatrně nařízneme do šikmých pruhů. Třešně rozdělíme na poloviny a vypeckujeme. Maso
osolíme a restujeme nejprve kůží dolů na suché pánvi a na mírnějším plameni asi pět minut.
Z pomerančů odřízneme kůru, oddělíme několik měsíčků a ze zbylé dužniny vymačkáme šťávu. Pecky odstraníme. Kachní prso otočíme a pečeme přibližně dalších 5 minut z druhé strany. V této fázi už můžeme maso přelévat vypečeným tukem, hlídáme si ale jeho množství v pánvi.
Nakládaný zelený pepř nakrájíme. Do pánve přidáme třešně, pomeranč včetně šťávy, a dochutíme nakrájeným zeleným pepřem. Vložíme kostičky másla a poté, co se rozpustí, přilijeme i koňak. Vše ještě krátce restujeme. Maso vyjmeme a necháme chvíli odpočinout. Poté krájíme na plátky a přelijeme omáčkou s třešněmi a pomerančem.
Ohodnoťte tento recept: