Polévky

Dršťková polévka

Dršťkovka je dalším příkladem toho, jak naše babičky neváhaly věnovat svůj čas tomu, aby spotřebovaly vše, co se dalo a připravily rodině vydatné jídlo.

½ uvařených drštěk
2 litry hovězího vývaru
majoránka,
paprika
sůl
pepř
česnek dle chuti
cibule
jíška z 5 dkg másla
5 dkg hladké mouky

Chcete-li se do přípravy dršťkové polévky pustit tak, jak to dělávaly právě naše babičky, a totiž použít dršťky syrové, podívejte se na video z našeho pořadu, kde Helena postup vysvětluje. Jinak, i s ohledem na sousedy, doporučujeme použít dršťky již vyčištěné a předvařené.

Uvařené dršťky nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme cibuli. Stroužky česneku oloupeme a utřeme se solí. Orestovanou cibuli lehce zasypeme hladkou moukou, mletou paprikou a důkladně promícháme. Přidáme utřený česnek a zalijeme hovězím vývarem, který můžeme zkombinovat i s vývarem z uvařených drštěk. Ochutíme pepřem a majoránkou, případně i solí. Poté ve vývaru krátce povaříme dršťky. Polévku ozdobíme pažitkou a můžeme podávat. Říká se ale, že nejlepší dršťkovka je ta, kterou si ohřejeme až druhý den.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl