Bylinkový salát se zálivkou vinaigrette
Dobrá pochoutka z přírody, plná chuti, vůně a zdraví.
Planě rostoucí jedlé bylinky, například kozlíček polní, pelyněk černobýl, křez úzkolistý, jitrocel kopinatý, svízel syřišťový či krvavec toten. Salát můžeme ozdobit i jedlými květy, například lučním jetelem či chrpou.
Na zálivku
100 ml kvalitního olivového oleje
30 ml bílého vinného octa (anebo podle chuti)
1 PL jemné hořčice
špetka soli
špetka třtinového cukru
trocha pepře na dochucení
Bylinky nakrájíme. Recept na klasickou zálivku vinaigrette má několik verzí. Základem je v každém případě olivový olej a bílý vinný ocet. Odtud také název receptu. Dávkování doporučuje následující úsloví: Olej jako císař, octa jako žebrák. My jsme do naší vinaigrette přidali ještě lžíci jemné hořčice, sůl, špetku třtinového cukru a pepř. Zálivku je třeba řádně prošlehat. Můžeme však také veškeré ingredience nalít a nasypat do sklenice se šroubovacím uzávěrem a pak stačí už jen protřepat a salát ochutit.
Ohodnoťte tento recept: