Ensalada de pulpo y aguacate

Salát s chobotnicí a avokádem

Sedíte v létě s přáteli na zahradě a probíhá grilovačka. Na grilu se opékají celé kukuřice, kousky ryb, ale i chobotnice, která je po celém světě čím dál více oblíbenou surovinou. Co takhle odsekat ty nejkřupavější části chobotnice – konce chapadel a promíchat je s čerstvým svěžím salátem plným avokáda, limetky a cherry rajčat? Skvělej nápad.

400 g grilované chobotnice
250 g cherry rajčat
2 avokáda
1 ledový salát
1 salátová okurka
2 stonky jarní cibulky
1 chilli paprička (jalapeňo, habanero nebo žádná)
1 svazek koriandru (nebo petrželky)

Dresink

1 avokádo
4 lžíce limetkové šťávy
1 lžíce třtinového cukru (nebo agáve sirupu)
1 pomeranč
1 lžička římského kmínu
4 lžíce olivového oleje
mořská sůl
drcený pepř

Ledový salát, jarní cibulku a chilli papričku nasekáme nadrobno, rajčata nakrájíme na půlky, okurku a stejně tak avokádo na menší kostičky. Koriandr nebo petržel pokrájíme nahrubo.

Vše důkladně promícháme.

Dresink připravíme jednoduše ve výkonném mixéru, který ho díky avokádu krásně našlehá. Můžeme však použít i tyčový mixér, případně hmoždíř.

Oloupaný pomeranč a avokádo nakrájíme na hrubé kousky, přidáme zbylé ingredience a rozmixujeme s trochou vody (množství dle požadované hustoty) dohladka. Pro výraznější chuť římského kmínu, který si s pomerančem skvěle rozumí, ho doporučuju před mixováním nasucho prohřát na pánvičce, dokud se nerozvoní.

Dresink pak promícháme se salátem a ozdobíme kousky grilované chobotnice.

Další recepty Celý díl