Tortily, Pico de Gallo, Guacamole


Tortily
Masa Harina
vlažná voda
sůl
Smícháme a utvoříme placky.
Pico de Gallo
Skvělá jednoduchá salsa, která je právem známá po celém světě, je základní složkou mnoha mexických jídel. Nesmí chybět na nachos, na většině tacos, ale hlavně a především je základním kamenem božského guacamole.
V Mexiku to pro mě byl objev století a já ho do té doby připravovala tak trochu naruby.
Nejdřív jsem rozmačkala avokádo a pak přidávala nakrájená rajčata, cibuli, koriandr… Ale nene. Je to celé naopak. Nejdřív si uděláš rajčatovo-cibulový základ, který řádně ochutíš, a pak k němu rozmačkáš avokádo.Protože jak skvělé Pico de Gallo si připravíš, tak dobré potom bude tvoje Guacamole!
4 zralá sladká rajčata
1 malá bílá cibule
půl svazku koriandru
1 až 2 jalapeño papričky
1 až 2 lžíce limetkové šťávy
mořská sůl
Rajčata podélně rozčtvrtíme a nožem vykrojíme středy se semínky. Ty můžeme dle vlastního uvážení ponechat, ale Mexičan je vždy z rajčat odstraní, což způsobí i delší životnost salsy. Bez semínek vydrží čerstvá a chutná v lednici až do druhého dne.
Rajčata nakrájíme na drobné kostičky a dáme do misky. Bílou cibuli nasekáme nadrobno a přidáme k rajčatům. Jalapeño papričku podélně rozpůlíme, zbavíme semínek, nasekáme nadrobno a přidáme do misky. Směs dochutíme limetkovou šťávou (já raději kyselejší, ale výsledná chuť je jenom na vás). Nakonec přidáme najemno nasekaný koriandr a mořskou sůl, vše promícháme, ochutnáme a případně můžeme ještě dokyselit či dosolit.
Pokud byste chtěli, aby vám salsa vydržela čerstvá až do druhého dne, koriandr a sůl přidejte až následující den těsně před podáváním.
Tipy
Nešetřete na rajčatech a dopřejte si kvalitní chutná a sladká rajčata. Stojí sice víc, ale vrátí se vám to na chuti. Levná rajčata v našich podmínkách pouze jako rajčata vypadají, ale chuť mají nulovou. V zimě klidně raději sáhněte po dovážených dražších cherry rajčatech, která bývají sladší.
Hrozně ráda do svého guacamole přidávám mletý římský kmín! Stačí čtvrtka lžičky a rázem máte úplně jinou salsu, která se hodí zejména ke grilované rybě.
Guacamole
Nemám víc slov než jedno jediný – LÁSKA. Možná jste si mysleli, že umíte báječný guacamole, ale tímhle způsobem uděláte to nejlepší na světě. Sečteno podtrženo, tohle je to pravý Mexiko načerpaný od několika skvělých mexických kuchařů najednou.
2 zralá měkká avokáda (vždy upřednostňujte
odrůdu hass s černou tvrdou slupkou, jsou krásně
krémová a na přípravu guacamole nejvhodnější)
celá dávka pico de gallo
Jednoduše avokáda rozpůlíme, odstraníme pecky, dužinu pomocí lžíce vydlabeme ze slupky a rozmačkáme společně s pico de gallo. Podle chuti přidáme sůl či limetkovou šťávu a máme hotovo.
Při dochucování je důležité myslet na to, s čím budeme guacamole jíst. Pokud to totiž budou slané tortillové chipsy, nemusíme tolik solit.