Slovníček

Dokvašení

Jedná se o konečnou fázi přípravy piva v pivovaře. Odehrává se v ležáckém sklepě.

Zelené pivo ze spilky se nasuduje do ležáckých sudů, dnes nejčastěji do ležáckých tanků. Před nasudováním do transportních sudů se pivo filtruje. Zbaví se přebytečných kvasinek a všech věcí, které pivo kalí. Případně se pasterizuje.

Dříve se pasterizovalo všechno pivo. Potom déle vydrží. A kvůli tomu se to pořád v některých pivovarech dělá. Pro jistotu. Ale tím, že je to pivo mrtvé po pasterizaci, tak přeci jenom jistě se mění jeho vlastnosti. Ztrácejí se nějaké výživové, zdravotní a zřejmě i chuťové charakteristiky. Takže jsou pivovary, které dneska sázejí na mimořádnou čistotu celé práce a nepasterizují.

Přejít na obsah dílu