Slovníček

Ve sladovně I

Od ječmene ke sladu je dlouhá, pečlivě dodržovaná cesta. Sladovna je místem, kde ječmen mění se v slad klíčením.

Proces klíčení je však třeba včas zastavit, nechat slad zavadnout a usušit. Suší se na půdě mezi hráděmi, kde na proces dozrávání dohlíží mistr půdecký.

  • humno – část sladovny, kde klíčí ječmen
  • hvozdová pec sloužila k sušení sladu
  • vydrovačky – lopata k přehazování klíčícího ječmene
  • pučálka – naklíčený ječmen
  • valečka – místo, kde naklíčený ječmen odpočívá, zavadá
  • hvozd – slad se zde suší
  • bělice – vzájemně prorostlé a propletené klíčky ječmene, když byl špatně vydrován
  • půda – na půdě slad dozrává, tam se o to stará mistr půdecký
  • hrádě – dřevěné přepážky na půdě

Přejít na obsah dílu