
Ve sladovně I
Od ječmene ke sladu je dlouhá, pečlivě dodržovaná cesta. Sladovna je místem, kde ječmen mění se v slad klíčením.
Proces klíčení je však třeba včas zastavit, nechat slad zavadnout a usušit. Suší se na půdě mezi hráděmi, kde na proces dozrávání dohlíží mistr půdecký.
- humno – část sladovny, kde klíčí ječmen
- hvozdová pec – sloužila k sušení sladu
- vydrovačky – lopata k přehazování klíčícího ječmene
- pučálka – naklíčený ječmen
- valečka – místo, kde naklíčený ječmen odpočívá, zavadá
- hvozd – slad se zde suší
- bělice – vzájemně prorostlé a propletené klíčky ječmene, když byl špatně vydrován
- půda – na půdě slad dozrává, tam se o to stará mistr půdecký
- hrádě – dřevěné přepážky na půdě