Luštěniny a obiloviny

Orzotto di Fabio Curelli

Rizoto z krup podle Fabia Curelliho

4 porce

180 g celých krup
50 g lněných semínek
sušené jelení maso
1,5 dcl podmáslí
50 g modrého sýra Blu di Grotta
50 g parmezánu
1,5 dcl suchého bílého vína
lžíce másla
mražené kuličky červeného rybízu
rybízová voda
1 polévková lžíce ostružinového octa
sůl

Ve středně velkém hrnci zpražíme na sucho kroupy. Podlijeme bílým vínem, osolíme. Za stálého míchání postupně přilíváme vodu, dle chuti můžeme i vývar. Když se tekutina vstřebá, přilijeme další jako při přípravě běžného italského rizota. Když kroupy lehce změknou, přilijeme podmáslí. Na mírném plameni dále mícháme. Přidáme lžíci ostružinového octa a mícháme, dokud směs nezhoustne a kroupy úplně nezměknou.

Modrý sýr rozmělníme na drobnější kousky, přidáme do hrnce a provaříme. Na závěr vmícháme kousky másla a zasypeme jemně strouhaným parmezánem. Nakonec ještě prohřejeme další 2 minuty na mírném plameni, až je výsledná hustota kašovitá.

Jelení maso se připravuje předem. Nejprve jej zasyrova nasucho naložíme ve směsi drceného koření – jalovec, kardamom a anýz a následně pomalu sušíme asi 1 týden do úplného ztvrdnutí.

Lněné krekry připravujeme z vodou nasáklých semínek. Kaši z vlhkých semínek rozložíme

na pečicí papír a na pánvi nebo v troubě velmi pomalu mírně usušíme.

Z vymačkané čerstvé rybízové šťávy a vody v poměru půl na půl připravíme rybízovou vodu.

Servírujeme do hlubokých talířů a dochucujeme. Pokapeme rybízovou vodou, jemně posypeme strouhaným jelením masem. Ozdobíme pár kuličkami mražených kuliček červeného rybízu a lněnými krekry.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl