Ryby a mořské plody

Il pagro rosso con verdure

Pražman obecný se zeleninou

4 porce (hlavní chod)

1 celá ryba (lat. Pagrus pagrus) o váze cca 750 gramů
6 cibulek odrůdy „borettane“ (menší, ploché cibule se sladší chutí)
2 středně velké brambory
200 g čerstvých paprik odrůdy „friggitelli“ (nepálivé menší zelené papričky)
1 hrst čerstvého mořského chřestu (Slanorožec evropský, Salicornia europaea)
10 cherry rajčátek
1 větvička hladkolisté petržele
4 plátky italského bílého chleba
olivový olej extra vergine, sůl

Rybu zbavíme šupin a vyfiletujeme. Dvě vzniklá filátka s kůží rozkrojíme příčně na menší části, vytáhneme kosti. Ze zbytků ryby (páteře, hlavy a ploutví) připravíme vařením ve slané vodě cca 20 minut vývar, který později použijeme. Očištěné cibulky rozpůlíme na plocho a nakrojenou stranou vložíme do rozehřátého olivového oleje na pánvi. Oloupeme brambory, nakrájíme na kolečka asi ½ cm vysoká a dáme restovat k cibuli. Opečeme rovnoměrně z obou stran.

Mezitím si očistíme papriky, nakrájíme na asi 2 cm široké kroužky a přidáme do pánve spolu s kousky mořského chřestu. Osolíme jen mírně, Salicornia obsahuje přirozeně sůl. Přidáme na půlky rozkrojená rajčátka a pár celých lístků petrželky a vše dohromady restujeme. Podlijeme vývarem. Na zeleninu v pánvi položíme kůží dospod rybí kousky a pod poklicí společně dusíme asi 4 minuty. Nemícháme, ryba musí zůstat na povrchu a dusit se pouze párou. Na lehce nasucho z obou stran opečený bílý italský chléb servírujeme rybu a následně obložíme a ozdobíme zeleninou i se šťávou z pánve.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl