Crocchette di patate con pecorino


Bramborové krokety s pecorinem
2 porce
250 g uvařených brambor
2 vejce
150 g sýra Pecorino Crotonese
2 lžíce strouhanky
2 stroužky česneku
snítka hladkolisté petrželky
arašídový olej na usmažení kroket
sůl, pepř
Brambory uvaříme doměkka ve slupce a necháme vychladnout. Oloupeme a rozdrtíme pasírkou nebo nastrouháme najemno do větší mísy. Přidáme najemno nastrouhaný sýr spolu s jedním celým vejcem a bílkem z druhého. Osolíme, přidáme asi tak dvě lžíce strouhanky, nadrcený česnek a pokrájenou petrželku. Směs důkladně promícháme a vytvarujeme na ploché šišky o velikosti lžíce silné asi 1 a půl cm. Krokety lze ale tvarovat podle libosti. Osmažíme v oleji, ideálně arašídovém, který je zdravý a neovlivňuje chuť jídla. Když krokety zezlátnou, vyjmeme na ubrousek, necháme okapat olej, můžeme opepřit, posypeme ještě strouhaným pecorinem. Jíme samotné jako předkrm, nebo použijeme jako přílohu k masu.
Ohodnoťte tento recept: