Čerstvost ryby

Rady, tipy a zajímavosti

Ryba má na rozdíl od savců jemnější a choulostivější maso, a tak je třeba ji zpracovat co nejdříve po vylovení. Jak poznáme, že je ryba opravdu čerstvá?

  • Oči jsou průzračné a vypoulené.
  • Žábry mají červenou barvu.
  • Maso je přiměřeně tuhé na dotyk.
  • Ryba voní.

To, co někdy páchne, jsou látky, které vznikají rozkladem jejich masa vlivem bakterií a enzymů. Ryby žijí v prostředí, které může ve slané vodě klesnout až pod bod mrazu. A aby to jejich buňky přežily, obsahují v sobě takový rybí anti-freeze. A když se tahle molekula v teple rozpadne, vznikne ten specifický zápach.

Na první pohled je jasně vidět, jak mají ryby a savci odlišné maso. Ryba žije ve vodě, která ji celý život nadnáší, a tak nemusí vynakládat pro pohyb takové úsilí. Proto je také její maso světlejší. Nepotřebuje tolik červeného myoglobinu, který svaly okysličuje. A taky to znamená, že její svalová vlákna nejsou tak dlouhá a pevná. Proto se vaří krátce.