Dotazník pro Markétu Daňkovou

Máte svůj oblíbený styl, design, dobu, která je vám nejbližší?

Miluju byty v secesních činžácích s citlivě zachovalými původními prvky, ale zařízené s minimalistickým přístupem. Umí mě nadchnout spousta ikonických designů napříč styly a obdobími. Obzvlášť ráda mám ty současné od Patricii Urquioly, Lucie Koldové nebo bratrů Bouroullecových. Moje tvorba protíná funkcionalistický přístup k řešení prostoru a wabi-sabi styl odhalující nedokonalou krásu autentických materiálů.

S jakými chybami, nešvary, zlozvyky nebo mýty se v českém bydlení nejčastěji setkáváte?

Je těžké říct lidem, kteří si intuitivně s láskou zařídili svůj domov, že udělali chyby. Současně nemá smysl zkoušet v pár větách definovat návrhářské řemeslo. Porušení pravidel a zvyklostí může být v jednom případě chyba, v jiném interiéru to nejlepší řešení. Vkus a harmonie se nediskutuje. Buď je, nebo není.

Co je pro vás při tvorbě návrhu inspirací? Oblíbené barvy?

Mé návrhy nejvíce utváří zadaný prostor, jeho světlost, proporce, kompozice, materiály nebo prostředí a architektura. V hlavě nosím spoustu snů, inspirací i barevných kombinací. Čerpám je z toho, co mám ráda. Z umění, cestování i každodenních drobností jako je třeba dobrá káva. Tato témata pak promítám do tvorby svých autorských tapet.

Doplňte: Chtěla bych bydlet jako…

… Le Corbusier. Postavil pro sebe jedinou stavbu, malinkatý domek s překližkovým interiérem a výhledem na moře na Azurovém pobřeží.