Bábovka

340 g nesoleného másla
máslo na vymazání formy
385 g hladké mouky
225 g smetanového sýra (cream cheese)
500 g krystalového cukru
6 vajec pokojové teploty
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička citronového extraktu
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky jemné soli
Poleva
4 polévkové lžíce smetanového sýra
2 lžíce nesoleného másla
2 hrnky moučkového cukru
citronová šťáva
1. Troubu předehřejte na 350 stupňů. Vymažte a moukou vysypte formu na bábovku.
2. Ve velké míse smíchejte změklé máslo, smetanový sýr a krystalový cukr. Ručním mixérem směs šlehejte při vysokých otáčkách přibližně 3 až 4 minuty do krémové konzistence. V samostatné míse vyšlehejte vejce – asi 5 minut, až získají světlou barvu a nadýchanost. Do směsi másla a smetanového sýra přidejte rozšlehaná vejce, vanilkový a citronový extrakt a šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se vše nespojí.
3. Do další mísy nasypte mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sůl a promíchejte. Při nízkých otáčkách mixéru postupně přidávejte sypké přísady k tekutým. Zvyšte rychlost na vysoké otáčky a šlehejte, dokud nebude směs nadýchaná, asi 5 minut. Přelijte do připravené formy.
4. Pečte 45 minut, až dozlatova. Neotvírejte dvířka trouby před uplynutím 20 minut, protože změna teploty může koláč srazit.
5. Zatímco se bábovka peče, připravte polevu: V malém hrnci na mírném ohni smíchejte smetanový sýr, máslo a moučkový cukr a šlehejte, dokud nevznikne hladká hmota, kterou přiveďte k varu. Poté polevu odstavte z ohně a podle chuti a konzistence přidejte citronovou šťávu.
6. Když je bábovka hotová, vyjměte ji z trouby a ihned vyklopte na talíř, nebo servírovací tác. Povrch bábovky přelijte polevou, dokud je ještě teplá, pomůže to glazuru vsáknout. Bábovku podávejte teplou, nebo při pokojové teplotě.
Tip: Pokud chcete bábovku skladovat, zabalte ji do plastové fólie a uložte do chladničky, kde ji takto můžete mít až týden. Nebo ji zmrazte a vydrží i několik měsíců.
Ohodnoťte tento recept: