Houby

Houbové rizoto

1,5 litru kuřecího nebo zeleninového vývaru
sůl a čerstvě namletý pepř
2 lžíce másla
½ hrnku nadrobno nakrájené cibule
400 g očištěných a na menší kousky nakrájených hub (lišek)
2 stroužky česneku, rozdrcené
2 lžičky čerstvých tymiánových lístků a 1 lžička nasekané šalvěje
3,5 dl rýže arborio nebo carnaroli
½ hrnku suchého bílého vína, například Pinot Grigio nebo Sauvignon Blanc
60 g i více strouhaného parmazánu
100 g mraženého hrášku
nasekaná čerstvá petrželová nať

1. V hrnci přiveďte k varu vývar. Ujistěte se, že je dobře ochucený a není příliš slaný a nechte ho na sporáku vařit.

2. V široké těžké pánvi nebo kastrolu s nepřilnavým povrchem rozehřejte na středním ohni máslo. Přidejte cibuli a jemně ji osmahněte, dokud nezměkne, přibližně 3 až 5 minut.

3. Zvyšte teplotu a přidejte houby. Za stálého míchání smažte asi 3 minuty, poté přidejte česnek, tymián a šalvěj, promíchejte a nechte na ohni ještě asi 30 sekund, dokud se bylinky nerozvoní. Houby osolte a opepřete a dále smažte na mírném ohni, dokud nezměknou. Ochutnejte a případně dokořeňte dle chuti.

4. Přidejte rýži a míchejte, dokud nezačnou zrnka praskat. Zalijte vínem a za stálého míchání vařte, dokud se víno nevyvaří. Poté vmíchejte tolik vroucího vývaru, abyste těsně zakryli rýži. Vývar by měl pomalu bublat. Vařte a míchejte, dokud se vývar téměř nevstřebá. Následně přidejte další naběračku (nebo dvě) vývaru a pokračujte ve vaření. Ne moc rychle, ani ne moc pomalu, příliš nemíchejte. Když je rýže téměř suchá, přilejte další vývar. Takto pokračujte asi 14 minut.

5. Přidejte hrášek a pokračujte v přilévání vývaru a míchání dalších 5 minut. Rýže by měla být po celé délce měkká, akorát na skus (al dente). Nyní ochutnejte a případně dokořeňte dle chuti.

6. Vmíchejte nasekanou petrželku a parmazán a odstavte ze sporáku. Dochuťte černým pepřem a ihned podávejte v širokých polévkových miskách, nebo na talířích.

Tip: Jedním z nejjistějších způsobů, jak rizoto zničit, je jeho převaření. Zatímco se rizoto vaří na mírném ohni, pomalu přilévejte po menších dávkách vývar. Vývar přilévejte teprve tehdy, když se vždy předchozí tekutiny vstřebá. Celkem by vaření rýže nemělo trvat déle než 20 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl