Hummus

4–6 porcí
1 malý stroužek česneku, rozdrcený
1 lžička soli
1 plechovka cizrny s nízkým obsahem soli, scezená a propláchnutá, nebo 2,5 dl vařené cizrny
0,5 dl tahini
½ cibule, nakrájené nadrobno
2 lžíce čerstvé citronové šťávy
1 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžička mletého kmínu
0,5–1 dl vody podle toho, jakou konzistenci hummusu máte rádi
Rozmačkejte česnek a sůl, abyste vytvořili pastu.
Česnekovou pastu vložte do kuchyňského robotu, přidejte tahini, citronovou šťávu a olivový olej a směs mixujte asi 1 minutu. Přidejte cizrnu a cibuli a mixujte další 2 minuty, pak za chodu mixéru pomalu přidávejte vodu, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Přendejte do mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte 30 minut odpočívat.
Navrch pokapejte olivovým olejem a podávejte s pita chlebem, nasekanými olivami a piniovými oříšky, pečenou zeleninou, nebo jen jako přílohu k večeři.
Tip: Voda by měla být opravdu ledová, můžete použít i kostky ledu.
Ohodnoťte tento recept: