Polévky

Bílá bramborová polévka

2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
300 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
1 litr zeleninového vývaru
sůl
čerstvě mletý pepř
1/2 lžičky kmínu
250 ml smetany na vaření
4 vejce, lehce prošlehaná + 4 vejce, uvařená naměkko
obyčejný kvasný ocet a krupicový cukr – na dochucení
hladkolistá petržel – na ozdobení

V hrnci na másle osmahněte mouku a umíchejte světle zlatou jíšku. Přisypte brambory, zalijte litrem studeného zeleninového vývaru nebo vody a přiveďte k varu. Osolte, přidejte kmín a za občasného míchání vařte, až brambory změknou, cca 20 minut.

Pak přilijte smetanu, prohřejte a vmíchejte lehce prošlehaná vejce. Odstavte a dochuťte octem, cukrem a solí.

Polévku rozdělte do talířů, vložte vejce uvařená naměkko, osolte je a opepřete a podávejte ozdobené petrželkou.

Další recepty Celý díl