43 minut

9. října 2023

Část: Na obtíž

Obsah dílu

Zbrojařova armáda — Na obtíž — Kočičí dům

Části dílu

00:46
Zbrojařova armáda
    Firma klíčového českého zbrojaře Strnada měla loni rekordní zisky, teď ale čelí podezření z průmyslové špionáže.Zbrojní skupina CSG patří mezi nejvýznamnější české výrobce armádní techniky. Mimo jiné i díky dodávkám zbraní na Ukrajinu má za sebou koncern patřící miliardáři Michalu Strnadovi rekordní rok. Na Slovensku teď ale čelí podezření z průmyslové špionáže, které se týká nové samohybné houfnice. Ta se prý až nápadně podobá konkurenční slovenské zbrani. Spor, který u nás nemá obdoby, svými výroky rozvířil velitel slovenského dělostřelectva.
    15:37
    Na obtíž
      Lidé s handicapem a těžce nemocní jsou závislí na příspěvku na péči. Často se ho ale vůbec nedočkají.Státní příspěvek na péči má sloužit lidem s handicapem, těžce nemocným, umírajícím. Má jim umožnit, aby i přes svůj vážný stav žili doma a nemuseli do ústavní péče. Pro handicapované je to lepší a pro stát levnější. Příspěvek je ale často nedostatečný. Chybí také lékaři, kteří mají o přidělení peněz rozhodovat. Někteří se tak za svého života příspěvku vůbec nedočkají.
      31:15
      Kočičí dům
        Dvakrát ji chtěli připravit o dům. Střechu nad hlavou jí nakonec zachránilo, že přišla o svéprávnost.Říká se jí paní Kočičková. Pětasedmdesátiletá paní Jana žije sama ve svém domě v Roztokách u Prahy. Společnost jí dělá 15 koček. Už dvakrát se jí někdo pokusil připravit o dům, když nevědomky podepsala darovací nebo kupní smlouvu. Nakonec přišla o svéprávnost. O paní Janu se teď má starat místní radnice. A úředníci hledají odpověď na otázku, jak pomáhat někomu, kdo pomoc potřebuje, ale sám ji nechce.
        Přehrát celé video
        Stopáž45 minut
        Další díl
        16. října 2023

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám