40 minut

4. května 2020

Část: Rychle a draze

Obsah dílu

Rychle a draze — Nakažená demokracie — Pacienti, vraťte se

Části dílu

00:53
Rychle a draze
    Krizová situace, spojená s epidemií pomalu končí, a tak je na místě začít se ptát, zda se ve všeobecném chaosu neskrylo něco závažnějšího. Že se nedostatkové pomůcky v prvním úleku z nákazy kupovaly za přemrštěné ceny je možná pochopitelné. V některých případech stát nicméně nakupoval naslepo od firem s podezřelou historií a do jiných zas posílal kontroly. Na jedné straně se cena respirátorů druhé kategorie vyšplhala až na tisíc korun, jindy se stejný typ pořizoval za třicet korun. Tyhle nesrovnalosti zaujaly i Nejvyšší kontrolní úřad, který chystá prověrku v centrálních úřadech státu. Natáčeli reportéři Adéla Paclíková a Ondřej Golis.
    14:35
    Nakažená demokracie
      „Koronavirus zabil svou první demokracii,“ napsal koncem března americký deník The Washington Post o dění v Maďarsku. Třináct členských států Evropské unie v otevřeném dopise vyjádřilo vážné znepokojení nad vývojem v zemi. Maďarský parlament 30.března přijal tzv. koronavirový zákon, opozice ho nazývá zmocňovací. Hlavním důvodem je, že vláda nestanovila časový limit, kdy může vládnout prostřednictvím dekretů bez účasti parlamentu. Ten se sice schází, ale vláda má možnost ho obejít v případě, že se tak rozhodne. Do Maďarska jsme kvůli zavřeným hranicím odjet nemohli, ale podařilo se nám reportáž natočit ve spolupráci s maďarským štábem.
      28:48
      Pacienti, vraťte se
        Kvůli covidu se odložila spousta zákroků v nemocnicích, což zpomalilo léčbu pacientů. Některým to zkomplikovalo zdravotní stav. Nápor nakažených covidem se ovšem nakonec naštěstí nekonal, covidová oddělení se ruší. Nejsou pacienti. Nemocnice se nyní snažit obnovit normální provoz a vyzývají pacienty, aby se nebáli přijít. Více v reportáži Lenky Klicperové a Markéty Kutilové.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        11. května 2020

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám