40 minut

26. listopadu 2018

Část: Čekání na obchvat

Obsah dílu

Čekání na obchvat — Bitva o majetek lihového bosse — Andělé na poště

Části dílu

00:56
Čekání na obchvat
    Vládní hnutí ANO se pravidelně chlubí tím, že rozhýbalo výstavbu silnic a dálnic v Česku. Ve středočeských Olbramovicích ale na svůj obchvat místní obyvatelé čekají už desítky let. Obcí s více jak tisíci obyvatel vede hlavní tah z Prahy do Jižních Čech a Rakouska. Obchvat za téměř půl miliardy dostal nedávno stavební povolení, proti němu se ale odvolala mimo jiné i firma Imoba ze svěřenského fondu Andreje Babiše. Má totiž vést kolem Farmy Čapí hnízdo a hluk ze silnice by prý mohl rušit hotelové hosty. Firma Imoba přitom před třemi lety na jeho plánované výstavbě vydělala. Státu tehdy prodala pozemky, které na obchvat potřeboval, za osminásobek znalecké ceny. Natáčel reportér David Havlík.
    13:15
    Bitva o majetek lihového bosse
      V našem pořadu se už několik let zabýváme kauzou miliardových daňových podvodů s lihem. Radek Březina, který podle soudu lihovou mafii dlouhé roky řídil, si už odpykává třináctiletý trest vězení. Teď se ale bude rozhodovat o tom, zda mu zůstane půlmiliardový majetek, který podle policie a státních zástupců získal svou trestnou činností. Zlínský soud projednává obžalobu otce a manželky lihového bosse a dalších dvou spolupracovnic. Pokud se prokáže, že Radkovi Březinovi pomáhali několik let legalizovat nelegální příjmy, jeho stamilionový majetek by propadl státu. Více v reportáži Dalibora Bártka.
      26:07
      Andělé na poště
        Rozlehlý klášter svatého Gabriela na svahu pražského Petřína působí tajemně. Je schovaný za vysokou zdí, už několik let jsou jeho dveře zamčené a pouze v neděli se před polednem ozývají z přilehlého kostela varhany. Na konci 19. století si ho nechaly postavit německé řádové sestry, ale ty v něm pobyly jen krátkou dobu. Mnohem více času tu strávili poštovní úředníci nebo sběratelé známek. Teď je klášter za 350 milionů korun na prodej a jeho historii, do které patří i velká poštovní loupež, zkoumal reportér David Macháček.
        Přehrát celé video
        Stopáž34 minut
        Další díl
        3. prosince 2018

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám