41 minut

21. listopadu 2016

Část: Podvodník u rektora

Obsah dílu

Podvodník u rektora — Bataclan, rok poté — V hledáčku gestapa

Části dílu

01:01
Podvodník u rektora
    České vysoké učení technické má osm fakult. Všech osm děkanů vyzvalo rektora, aby odstoupil, diplomaticky řečeno má vyvodit osobní odpovědnost, pokud nevysvětlí své podivné jednání. Vyčítají mu, že jeho pravou rukou se stal člověk odsouzený za daňový podvod, který stojí za řadou špatných rozhodnutí: nejdůležitější z nich je milionový projekt na úložiště radioaktivního odpadu, který se chystal za zády dotčených odborníků. Podrobnosti přinášíme v reportáži Anety Snopové.
    12:26
    Bataclan, rok poté
      Předminulou sobotu si Paříž připomněla smutné výročí teroristických útoků. Poprvé se otevřel rockový klub Bataclan, kde teroristi zabili 90 lidí. Koncertovat přijel britský zpěvák Sting. V Paříži natáčela Kateřina Srbková.
      23:52
      V hledáčku gestapa
        Tentokrát jsme se rozhodli připomenout si 17.listopad nikoli v bouřlivých aktuálních kulisách, ale jeho historii. 28. října 1939 byl v Praze při oslavách výročí vzniku samostatné republiky smrtelně postřelen student medicíny Jan Opletal. Protesty studentů při jeho pohřbu 15. listopadu zavdaly příčinu k nacistickým represím proti české inteligenci. 17.listopadu bylo na 1200 studentů odvlečeno do koncentračního tábora Sachsenhausen, devět čelních studentských funkcionářů bylo popraveno a české vysoké školy byly uzavřeny do konce války. Za pomoci dochovaných osobních svědectví Opletalových blízkých jsme zrekonstruovali poslední hodiny jeho života a pátrali po možných vinících jeho smrti. Řadu neznámých souvislostí objevil Zdeněk Lenc a Ivan Bareš.
        Přehrát celé video
        Stopáž40 minut
        Další díl
        28. listopadu 2016

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám