37 minut

6. srpna 2012

Část: Podivná stavba Knihovny Václava Havla

Obsah dílu

Nevyřešené církevní restituce — Podivná stavba Knihovny Václava Havla — Liberecká vzpoura mániček v roce 1966

Části dílu

01:19
Nevyřešené církevní restituce
    Církevní restituce budí vášně. Zákon, který má spoustu odpůrců, prošel Poslaneckou sněmovnou a čeká na schválení v senátu. Ale zde zřejmě neprojde přes sociální demokracii, která má v horní komoře většinu. David Vondráček se na zákon podíval z jiného úhlu: zjišťoval, jaký dopad má odkládání církevních restitucí na památky a další nemovitosti, s nimiž se kvůli nejasnému vlastnictví nesmí dvacet let hýbat.
    10:47
    Podivná stavba Knihovny Václava Havla
      Po vzoru amerických knihoven se i v Praze buduje Knihovna bývalého prezidenta Václava Havla. Staví ji známý finančník a miliardář Zdeněk Bakala. Vybral si pro tuto instituci památkově chráněný dům na pražských Hradčanech, jenže narazil na odpor mnoha památkářů. O co ve sporu jde? Mají památkáři přemrštěné nároky, nebo se stavitel chová k památce bezohledně? To se rozhodla prozkoumat Markéta Dobiášová.
      26:27
      Liberecká vzpoura mániček v roce 1966
        V polovině šedesátých let se atmosféra komunistického Československa začala pomalu uvolňovat. I proto mohl do Liberce přijet koncertovat tehdejší evropský Elvis, francouzský rokenrolový zpěvák Johny Hallyday. Mimořádná hudební událost však rychle přerostla do srážek s policií, která situaci využila k novým represím. Režim na základě koncertu zahájil tvrdé celostátní tažení proti takzvaným vlasatcům a máničkám, jejichž kadeře pak skončily pod policejními nůžkami. A někteří dopadli mnohem hůř. S tehdejšími návštěvníky koncertu natáčel Karel Vrána.
        Přehrát celé video
        Stopáž37 minut
        Další díl
        13. srpna 2012

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám