38 minut

18. června 2012

Část: Dotace bez kontroly pro pražské přívozy

Obsah dílu

Dotace bez kontroly pro pražské přívozy — Geotermální centrum pro Liberec — Život mezi domovem a ústavem

Části dílu

01:12
Dotace bez kontroly pro pražské přívozy
    Byl to romantický a užitečný nápad, který vznikl za éry primátora Pavla Béma: vrátit do Prahy převozníky, kteří spojují vltavské břehy, a udělat z nich doplněk veřejné dopravy. Do lodičky můžete s tramvajenkou. Při bližším pohledu jde však romantika stranou. Skupina bývalých převozníků podala trestní oznámení na provozovatele služby, protože se domnívá, že zneužívá jak veřejné peníze, tak isvé zaměstnance. Praha podle nich štědře dotované přívozy nekontrolovala a prodělala tak desítky milionů korun. Na pražské přívozy se zaměřil reportér Michael Fiala.
    18:55
    Geotermální centrum pro Liberec
      V následující reportáži uvidíte, že i člověk odsouzený za úplatkářství může dál získávat evropské dotace. Bývalý liberecký zastupitel Jiří Zeronik je nepravomocně odsouzený. Přes prostředníka se pokusil uplatit asistenta poslance Michala Babáka. Přesto získá na opravu soukromého majetku 55 miliónů korun z evropských peněz. Jeho projekt navíc vyvolává otázku, k čemu bude Liberci dobrý. O to se zajímala reportérka Jana Neumannová.
      24:26
      Život mezi domovem a ústavem
        Třináctiletý Jakub má matku, která se o něho vzorně stará, přesto mu hrozí, že půjde do dětského domova. Mívá agresivní záchvaty, proto ho už žádná škola nechce. A bez vzdělání zůstat nemůže. Zatím je v diagnostickém ústavu, kde je mu dobře, ale dlouhodobé řešení to není. Jakub tak vlastně nikam nepatří. Odborníci se domnívají, že na vině je nepružný výchovně vzdělávací systém, který si s problémovými dětmi neumí poradit. Jakubův příběh zaznamenala reportérka Rebeka Bartůňková.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        25. června 2012

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám