38 minut

14. listopadu 2011

Část: Chybné rozhodnutí soudu

Obsah dílu

Potíže s elektrárnou Prunéřov — Češi obvinění ze špionáže v Zambii — Chybné rozhodnutí soudu

Části dílu

01:20
Potíže s elektrárnou Prunéřov
    Elektrárna Prunéřov vyvolává už několik let větší vášně a spory než třeba Temelín. Prunéřov je největším producentem skleníkových plynů u nás. Firma ČEZ se rozhodla elektrárnu obnovit a prodloužit tak její fungování o dalších 25 let. Před rokem a půl kvůli tomu odstoupil z vlády Jana Fischera ministr životního prostředí, neustál tlaky na rychlé povolení stavby. Ostatní schvalovací orgány ČEZu takové potíže nedělaly. Výsledkem je, že nový Prunéřov nesplní evropské limity pro účinnost spalování a nic ho to nebude stát. Ve vzdálené Mikronésii z toho radost nemají. Proč, to uvidíte v reportáži Filipa Černého.
    14:17
    Češi obvinění ze špionáže v Zambii
      Zambie je podle bedekrů jedna z nejbezpečnějších afrických zemí. To si ale rozhodně nemyslí trojice Čechů, která už v Zambii živoří více než měsíc pod dohledem policie. Osudným se jim staly čtyři momentky z hlavního města Lusaky. Pro běžného Evropana jde o klasické turistické snímky, v očích zambijských orgánů jsou to však důkazy o špionážní akci. Bohužel, to není žádná legrace. Přestože česká diplomacie podniká kroky na jejich záchranu, Čechům hrozí drastické mnohaleté vězení. Jejich příběh zaznamenala reportérka Aneta Snopová.
      26:27
      Chybné rozhodnutí soudu
        Čtyřiačtyřicetiletý Martin Koptiš se dostal do nezáviděníhodné situace: má platit za chyby jiných. Začalo to tím, že ho před osmnácti lety okradl kapsář. Kromě jiných věcí mu vzal i občanský průkaz. Krádež nahlásil policii. Po letech mu začaly chodit obsílky od soudu, protože zloděj jezdil pod jeho jménem na černo hromadnou dopravou. Z deseti soudů nicméně polovinu prohrál kvůli chybě soudkyně. Ta mu zasílala korespondenci na neplatnou adresu. Je mu to ale málo platné, protože Dopravní podnik v Praze má v rukou nespravedlivé rozsudky a jaká je skutečnost neřeší. Vede ho k tomu prý péče řádného hospodáře. Pana Koptiše to bude stát přes sto tisíc, které nikomu nedluží. O rozhodnutí soudu se zajímal reportér Michael Fiala.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        21. listopadu 2011

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám