38 minut

8. srpna 2011

Část: Justiční omyl

Obsah dílu

Drahá bezplatná linka 800 — Justiční omyl — Smlouva na hrobku

Části dílu

01:15
Drahá bezplatná linka 800
    Když voláte do banky, do pojišťovny nebo na úřad, točíte často linku začínající číslovkou 800. Osmistovku používají také občanská sdružení, která pomáhají lidem v nouzi. Mohou na ni zavolat a požádat o radu. Je to takzvaná bezplatná linka. Jenže ve skutečnosti je tato bezplatná linka pěkně drahá. Neplatíte ji vy, platí ji ten, komu voláte. A právě toho využívají mobilní operátoři. Bezplatná linka je tak až třikrát dražší než běžné volání. Proč? To zjišťovala reportérka Aneta Snopová.
    11:24
    Justiční omyl
      Jaké to je stát se justičním omylem zakouší Jan Šafránek. V jeho devatenácti letech ho policie obvinila za znásilnění a vynutila na něm přiznání. Přesto, že posléze vzal přiznání zpátky a v případu se objevila řada nesrovnalostí, soud ho nakonec poslal do vězení. Teď, po osmnácti letech, vyšla pravda najevo. Jenže křivdu mu nikdo z duše neodpáře, zvlášť když jeho okolí ho stále považuje za násilníka. Případem ze zabývala reportérka Lucie Sehnalová.
      25:05
      Smlouva na hrobku
        Není hřbitov jako hřbitov. I mezi nimi jsou takové, které mají zvláštní prestiž. Třeba proto, že na nich leží slavné osobnosti naší historie. Nejvýznamnější v tomto ohledu je pražský Slavín, kde najdeme hroby Jana Nerudy, Boženy Němcové, bratří Čapků a řady dalších. Právě v sousedství těchto velikánů má rodinnou hrobku už více než sto let rodina pana Šubrta. Ten do ní chtěl pohřbít svého tragicky zesnulého syna a narazil na problém. Správa pražských hřbitovů mu zničehonic odmítla prodloužit smlouvu a on neví, kam syna uložit. Jeho zvláštní příběh rozplétal reportér Lukáš Landa.
        Přehrát celé video
        Stopáž37 minut
        Další díl
        15. srpna 2011

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám