38 minut

18. dubna 2011

Část: Peníze z Fondu životního prostředí

Obsah dílu

Peníze z Fondu životního prostředí — První oběť Věcí veřejných — František Doskočil – agent CIA

Části dílu

01:19
Peníze z Fondu životního prostředí
    Státní fond životního prostředí proslavil jeho bývalý ředitel Libor Michálek. Když loni upozornil na snahy poradce ministra Drobila o jeho tunelování, byl z funkce okamžitě odvolán. Teď se k němu přidala svým varováním Evropská komise. Došla jí trpělivost s tím, jak neprůhledně se u nás s penězi hospodaří a fond může přijít o 140 miliard korun z evropských dotací. Nám se teď podařilo získat jeden velice konkrétní způsob, jak se díky dělení zakázek dají z fondu vytáhnout miliony navíc. Na zakázky se blíže podíval reportér David Macháček.
    11:28
    První oběť Věcí veřejných
      Na Věci veřejné se valí jeden skandál za druhým. Ne všem současným rebelům se sice dá věřit, ale jejich výpovědi mají jedno společné: stěžují si na absenci demokracie v jejich vedení. Zřejmě prvním nespokojencem byl jistý Josef Horváth z Teplic. Přestože měl v primárkách druhé nejvyšší preference, dva dny před volbami ho stáhli s kandidátky. Bez diskuse a ještě navrch s pomluvou, která poškodila jeho jméno. Ne že by se čachry na kandidátkách nedělaly i u tradičních stran, ale neříkaly náhodou Věci veřejné, že ony budou lepší? Do tábora Věcí veřejných se rozjela Andrea Máslová.
      23:52
      František Doskočil – agent CIA
        Pan Doskočil je bývalý agent CIA. Aby se jím stal, musel zapřít sám sebe, vrátit se z emigrace a předstírat, že je vzorný soudruh. To předstírání nespočívalo jen v plamenných projevech na komunistických schůzích, ale zákony konspirace musel dodržovat i doma pod peřinou. Vždyť se oženil s dcerou vysokého funkcionáře ministerstva vnitra. Jeho příběh je uzavřen v trezorech CIA a v celé pravdě se zřejmě na světlo jen tak nedostane. Jeho vyprávění zaznamenala reportérka Jolana Matějková.
        Přehrát celé video
        Stopáž37 minut
        Další díl
        2. května 2011

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám