38 minut

25. srpna 2008

Část: Předobraz Járy Cimrmana

Obsah dílu

1968 Tajné italské rádio proti invazi — Zpochybnění otcovství — Předobraz Járy Cimrmana

Části dílu

01:18
1968 Tajné italské rádio proti invazi
    Měl to být nástroj komunistické propagandy. Tajné italské rádio Oggi in Italia vysílalo od počátku 50. let z Prahy na Apeninský poloostrov s cílem podlomit kapitalistický režim. Během sovětské invaze v srpnu se ale jeho redaktoři postavili proti okupantům. Pětadvacátého srpna byla jejich vysílačka dokonce jediná, která do éteru šířila české slovo vzdoru. Do historie se vydali reportéři Karel Vrána a Miroslava Ferrarová.
    14:03
    Zpochybnění otcovství
      Jedna dávná nevěra převrátila naruby právní řád: před více než měsícem potvrdil definitivně soud, že Monika Nesvadbová není dcerou svého otce Karla Nesvadby, který ji dlouhá léta vychovával. Je to poprvé, co se podvedený otec takového rozhodnutí po letech domohl. Podle dosavadní soudní praxe bylo možné zpochybnit otcovství jen půl roku po narození dítěte. Podrobnosti o celém případu natáčel reportér David Vondráček.
      25:06
      Předobraz Járy Cimrmana
        Jára Cimrman, největší Čech podle diváckého hlasování v anketě České televize, měl zřejmě skutečný předobraz: český koumák Jakub Hron žil, učil, psal a vynalézal ve stejné době a se stejně ambiciózním rozmachem do všech oborů lidské činnosti. Nedoceněného génia objevuje reportáž Jiřího Františka Potužníka.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        1. září 2008

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám