37 minut

5. září 2005

Část: Archivní svazky Mariána Kuśe

Obsah dílu

Řádění živlů v New Orleans — Archivní svazky Mariána Kuśe — Nekonečný příběh o jezech

Části dílu

01:00
Řádění živlů v New Orleans
    Nejhorší přírodní pohroma v historii Spojených států - tak označuje řádění živlů americký prezident George Bush. Kolébka jazzu New Orleans sice těsně unikl smrtícímu oku hurikánu Katrina, ale ocitl se takřka celý pod vodou. Ve městě, které připomíná výjevy z katastrofického filmu, uvízlo 80 tisíc lidí, mrtvé zatím nikdo nepočítá. Škody se odhadují na desítky miliard dolarů, objevilo se rabování a přestřelky zločineckých part. Podcenili americké úřady blížící se nebezpečí? Podívejte se na reportáž Andrey Máslové.
    12:14
    Archivní svazky Mariána Kuśe
      Marian Kuś z Českého Těšína během pár měsíců proslavil své město i svou stranu. I když jinak, než si asi přál. Už v dubnu jsme vysílali reportáž o tom, že tento člen ústředního výkonného výboru sociální demokracie je registrován jako spolupracovník StB a že nejspíš své straně předložil zfalšované lustrační osvědčení. Kuś vše popíral a sociální demokraté tvrdili, že musí počkat na rozhodnutí soudu. Teď se objevily jeho archivní svazky a ČSSD změnila názor. Marián Kuś se od té chvíle vyhýbá médiím, ale na policii si minulé pondělí vyzvedl obvinění z poškozování cizích práv. Více v reportáži Silvie Klekové a Josefa Vaculíka.
      24:22
      Nekonečný příběh o jezech
        Před rokem jsme v našem pořadu vysílali reportáž o výstavbě jezů na Labi, kde jsme poukázali na nesrovnalosti při ekonomickém zdůvodňování této stavby. Vláda na jaře tento plán odmítla schválit a ministerstvu dopravy spolu s ministerstvem životního prostředí uložila společně vypracovat nový návrh, jak podmínky pro lodě na řece zlepšit. Ministerstvo dopravy přišlo s návrhem postavit jez jeden. Přehrazování a lití betonu do řeky do je na stole znovu. Osm miliard utopených v Labi neprošlo kvůli jejich nedoložené návratnosti. Projdou čtyři miliardy? Kauze se dlouhodobě věnuje Jaroslav Mareš.
        Přehrát celé video
        Stopáž35 minut
        Další díl
        12. září 2005

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám