Reportáže v regionech
Na safari vlastním vozem
Kus afrického kontinentu objevíte i na východě naší země. Safari ve Dvoře Králové nad Labem patří k vyhledávaným turistickým cílům. Možná ale nevíte, že od loňska se můžete mezi zástupce živočišné říše ze vzdálené Afriky vypravit nejen speciálním autobusem, ale také vlastním vozem. Abyste si projížďku pořádně užili a neohrozili sebe ani zvířata ve výbězích, musíte dodržovat pravidla. K těm nejdůležitějším patří zákaz vystupovat mimo určená místa. Pak vás čeká hned několik různých zón, která nesou svahilská jména. Sledovat v nich můžete zebry, pakoně, ale také zástupce skotu watusi s rohy o rozpětí přes dva metry, mláďata geparda nebo lvy. A pokud si pobyt mezi zvířaty po tomhle mimořádném zážitku budete chtít ještě prodloužit, pak je vám k dispozici zhruba deset hektarů „normální“ zoologické zahrady s více než dvěma tisícovkami zvířat z celého světa.


Na safari vlastním vozem
Šárovcova Lhota
Šárovcovu Lhotu na Královéhradecku asi většina z nás nezná. Přesto si zaslouží pozornost. Při návštěvě si prohlédneme malý zvon z konce sedmnáctého století, o který se místní s patřičnou úctou starají. Zdvořile pozdravíme místního vodníka Šárovečka, abychom ho nerozhněvali a nestáhl nás do říčky Javorky. Nejvíc se ale zdržíme u cihelny, která tu vyrostla ve dvacátých letech minulého století. Dosloužila před půlstoletím a pak už to s ní šlo z kopce. Před nedávnem se nad jejím osudem slitoval Martin Pour a opravil ji. Zájemci si tak mohou prohlédnout celou stavbu, ale také zařízení, které sloužilo k vypalování cihel. Ukážeme si, kudy se do šestnáctikomorové pece vkládaly cihly, jak se v ní topilo, dozvíme se, proč se jí říkalo kruhová a taky to, kolik cihel se do ní vešlo. Už teď prozradíme, že k vidění tu jsou i další zajímavosti.


Šárovcova Lhota
Čepele z damascénské oceli
Už jste někdy slyšeli o damascénské oceli? Jedná se o vysoce kvalitní ocel s typickými vzory – mramorováním. Její výroba je velmi náročná, taková čepel se rodí třeba i několik stovek hodin. Jak vypadají jednotlivé kroky, to nám prozradí a předvedou Kamil a Radim Daschové z Jílovic, kteří se výrobě věnují už několik let. Ukáží nám, jak vzniká čepel se čtyřiceti vrstvami. Na začátku jsou tři, které se svaří a vykove se z nich pás. Ten se přesekne na tři díly a postup se opakuje. Každý z provedených kroků samozřejmě ovlivňuje konečnou podobu výsledku. Na něm pak můžeme obdivovat třeba vzor hvězd, květin nebo šachovnice. Sledovat budeme i výrobu rukojeti a její zdobení, k němuž bratři Daschové používají třeba polodrahokamy z Madagaskaru nebo fosilní traviny.


Čepele z damascénské oceli
Kostelec nad Orlicí
Řece Orlici říká František Kinský česká Loira. Stejně jako na slavném francouzském toku najdete na Orlici hned několik zámků. Jeden z nich vyrostl na počátku 19. století v Kostelci nad Orlicí. V pozdně klasicistním stylu ho nechali vybudovat pánové z rodu Kinských. Ti tu také až do roku 1948 žili a nedávno zpřístupnili pokoje, které tehdy obývali, veřejnosti. Z původního vybavení se některé věci nedochovaly a ty, které vydržely musí projít rukama restaurátorů. Nejlépe časy, kdy na zámku hospodařil stát, přečkala knihovna. Dědeček Františka Kinského miloval vojenskou historii, zhruba polovina svazků v knihovně je proto právě z tohohle oboru. Při procházce jednotlivými komnatami si přiblížíme osudy některých členů rodiny a pak ještě nabídneme procházku alpinem a parkem.


Kostelec nad Orlicí
Frolíkova pražírna
Pokud máte rádi dobrou kávu, pak se s námi vydejte na návštěvu k Petrovi Frolíkovi do Borohrádku. Už před dvaceti lety si totiž otevřel pražírnu a k ní pak také minimuzeum. Kromě dobré čerstvě upražené kávy u něj můžeme získat zajímavé informace o historii kávy. Víte například, jak ji lidé objevili? Podle legendy, která je prý ze všech nejpravděpodobnější, přišli na povzbuzující účinky zrn náhodou pasáčci koz v Habeši. Kávu pak dostal darem francouzský král Ludvík XIV. a pak už novinka měla cestu do Evropy otevřenou. Petr Frolík dováží kávová zrna ze střední a jižní Ameriky, Afriky i Asie. Z nich pak připravuje šest směsí. Prozradí nám, jak se káva praží, kolik času to zabere, poradí nám, jak si šálek dobré kávy vychutnat a přidá i pár informací o účincích oblíbeného nápoje.

