Reportáže v regionech
Sbírka panenek
Ve druhé reportáži jsme se zatoulali do Troskovic v Českém ráji. Tady totiž žije paní Naďa Šimková a chtělo by se rovnou dodat, která si ne a ne přestat hrát s panenkama. Když získala tu první, nechtěla, aby jí bylo smutno, a tak pro ni začala shánět kamarádku. Dnes už má ve své sbírce kousky nejen historické, ale i vzácné a jedinečné. A když měla malé děti, které si chtěly s panenkami hrát... ne vždy uspěly. Obzvláště ty vzácné si paní Šimková bedlivě střeží. V malé vísce pod Troskami existuje vlastně muzeum panenek a medvídků, plyšových i porcelánových a na své si přijde nejen oko dětské, ale i dospělácké.


Sbírka panenek
Krkonošské muzeum
S Toulavou kamerou jsme už navštívili mnohé soukromé sbírky a muzea. Bývají rozličného zaměření, ale jedno mají společné. A sice vášeň a zápal jejich majitelů. Do této skupiny lidí patří i manželé Pičmanovi, kteří si v původní roubence v Poniklé na Jilemnicku otevřeli Krkonošské muzeum. Mapují život našich předků v Podkrkonoší a udržují při životě místní tradiční řemesla - třeba knoflíkářství nebo krajkářství.


Krkonošské muzeum
Vranovské skály
Podíváme se do skal. A sice skal Vranovských, které jsou chráněnou přírodní památkou nedaleko Mimoně.


Vranovské skály
Ploučnice
Pak se zatouláme do malé vesničky Noviny pod Ralskem. Protéká tudy řeka Ploučnice, o jejímž prameni se říká, že je nejvydatnější v Čechách, a která je vyhlášená svým meandrovitým tokem. Před staletími napájela hamr. Stával nedaleko obce. Kvůli němu bylo ve skalách vybudováno učiněné bludiště. To proto, aby měl po celý rok dost vody. Dnes se tomuto místu říká Průrva Ploučnice a je - stejně jako celá řeka - vyhledávaným cílem vodáků.


Ploučnice
Krkonošské muzeum v Jilemnici
Krkonošské muzeum v Jilemnici se proměnilo v cukrárnu. A ne jen tak ledajakou, ale pěkně vousatou. Zhruba tři sta let starou. Mezi sladkými lákadly, která vábí mlsouny z okolí, najdete perníky, marcipán, čokoládu i zmrzlinu. K vidění a ochutnání jsou tam ovšem i lahůdky typické právě pro oblast Krkonoš a Podkrkonoší. Zkušení cukráři nám třeba předvedou, jak se vyrábějí pravé, nefalšované hořické trubičky.

