Reportáže v regionech
Vimperk
Vimperk býval ve středověku cílem jedné z větví slavné Zlaté stezky vedoucí z Bavorska. Díky tomu byl taky městem bohatým a vzkvétajícím. Tyhle časy dodnes připomíná kupříkladu zámek nebo kostel na náměstí. Mezi nejzajímavější památky města nazývaného Brána Šumavy se vydáme při jedné z komentovaných procházek, které pro návštěvníky připravují.
Vimperk
Krušlovský včelín
Josef Mach z Krušlova v Pošumaví byl celý život zapáleným včelařem. Svůj první roj si přinesl od učitele ze školy, ale tatínek jeho nadšení nesdílel a spálil mu ho. Nicméně lásku k pracovitému hmyzu zničit v synkovi nedokázal. A ta přivedla mladého Josefa i k řezbařině. Začal pro své včelky vyrábět a zdobit úly. Na vojně si pak vymyslel neobvyklé dílo a nazval ho pracovně „můj sen“. A posléze ho začal realizovat. Celkem je unikátní včelín dlouhý 25 metrů a skládá se z 68 úlů. Nechybí ani stáčírna. Josef Mach se neoženil, nechodil s kamarády do hospody na pivo a nepořídil si ani televizi. V létě hospodařil a v zimě pracoval s dřevem a tvořil. Společně si prohlédneme nejen zdobení jednotlivých úlů, ale taky poznámky na nich a pomůcky, které nadšenému včelaři sloužily.
Krušlovský včelín
Zeměráj
Na jihu Čech, na rozhraní Táborska a Písecka, přesně u Kovářova, nás čeká Zeměráj. Nevíte, co si pod tímhle názvem máte představit? Jedná se o neobvyklý zážitkový park. Nadchne především milovníky přírody a starých časů. Po zdejší stezce se projdou bosky a přitom objevují nejrůznější rostliny. Navíc chůze bez bot je velmi zdravá a uvolňuje. Zejména děti se tu zase rády potkávají se zvířaty. A zajímavá je i prohlídka starověké vesničky. Návštěvníci se tu dozvědí, jak se žilo v časech dávno minulých, co hospodyně vařily, jaké suroviny používaly a jak je zpracovávaly. Některé práce navíc zdejší průvodkyně taky předvedou. A připraveny jsou v Zeměráji rovněž nejrůznější hry a hlavolamy, při nich si zájemci otestují svou zručnost i důvtip.
Zeměráj
Sladovna
Do míst, kde se vařil tekutý chlebíček, zavítáme v Písku. Konkrétně do tamní sladovny. Dozvíme se, jak to v ní kdysi fungovalo a prohlédneme si taky třeba pec, která sálala teplo pomáhající klíčení ječmene nebo síta, na nichž ležela zrna určená k sušení. Dozvíme se, k čemu sloužila humna a k čemu hvozd. I to, jak slad ovlivňoval výslednou podobu a chuť piva. A dopřejeme si taky malé poučení o vaření zlatavého moku a historii jeho výroby v Písku a okolí. Dnes prostory slouží k pořádání různých výstav, ale na své si tu přijdou taky nejmenší. Můžou například zavítat do Trnkovy zahrady, kterou pro ně vytvořili syn a vnuk slavného výtvarníka a autora řady známých animovaných filmů. A spoustu zábavy si užijí rovněž v Pilařišti, které připomíná místního rodáka Radka Pilaře.
Sladovna
Bechyně
Na jihu Čech bude tentokrát naším cílem zámek z dob Přemysla Otakara II. v Bechyni. Nahlédneme například do pozdně gotického Stromového sálu nebo do svatebního sálu Petra Voka. Výklenky v něm dříve zdobily malby neřestí a ctností, které byly později doplněny o fresky předávající zážitky z tehdy nejdůležitějšího zasedání nejvyššího soudu Království českého. Po prohlídce zámku se vydáme na naučnou stezku, která nás provede lesy bývalé Černínské obory. Během tří a půl kilometrové procházky se zastavíme celkem dvanáctkrát. Deset zastavení nám přiblíží zdejší dřeviny a zbývající dvě pak původní podobu těchto míst. A pokud patříte k milovníkům lovu, přijdete si na své v obůrce. Nezapomeneme samozřejmě ani na další pamětihodnosti městečka na jihu Čech.