Reportáže v regionech
Templáři v Čejkovicích
O templářích, jejichž řád vznikl už v 11. století, bude řeč poté. Právě oni výrazným způsobem ovlivnili život jihomoravských Čejkovic. Vystavěli tu komendu, tedy jakési sídlo rytířského řádu, a patřilo jim i několik obcí v Pojihlaví. Šlo o bohatý řád, o jehož nikdy ne úplně nalezeném majetku panují různé legendy. A k templářům patří i jejich obdiv k vědění a znalosti.
Templáři v Čejkovicích
Muzeum naftového dobývání a geologie
Tušili jste, že i nafta může mít muzeum? Na Moravě právě jedno takové je. Hodonínské Muzeum naftového dobývání a geologie. Stanislav Beneda, vůdčí postava tohoto netradičního muzea, nám povypráví o prvním nálezu v Gbelech, vysvětlí rozdíl mezi ropou a naftou, přiblíží práci tehdejších dělníků, zkrátka nám řekne vše o tom, co k ropnému průmyslu patří – třeba i takový bankrot!
Muzeum naftového dobývání a geologie
Drezína
Jeli jste už někdy na šlapací drezíně? Že ne? Tak se vypravte do Ratíškovic na Hodonínsku. Tam tuhle atrakci turistům nabízejí. Pojedete krásnou přírodou po opuštěné železniční vlečce, kterou nechal vybudovat Tomáš Baťa. Světoznámá obuvnická firma totiž kromě jiného taky těžila uhlí a svážela ho po dráze a takzvaném Baťově kanále. Po cestě si můžete prohlédnout i unikátní technickou památku. Takzvaný výklopník. K čemu sloužil, se dozvíte z této reportáže.
Drezína
Mikulčice
Proudem proti času se vypravíme v poslední reportáži. Zavítáme o takových 12 století zpět, a to do hradišť u Mikulčic. Lužní lesy totiž kdysi dávno ukrývaly významné centrum Velké Moravy. Nálezy víc než desítky kostelů to jen a jen potvrzují. Lubomír Poláček nám osvětlí, jak se v tzv. hradištích žilo, jak vlastně fungovala a jakou roli sehraje plánovaný most přes řeku Moravu.
Mikulčice
Vinné sklípky v Petrově u Hodonína
Období burčáku právě probíhá, a my se proto v naší poslední reportáži vypravili do sklípků v Petrově u Hodonína. Zavítáme do nejstaršího sklepa a prohlédneme si i jiné vinohradnické stavby, raritní a chráněné. Naši průvodci nám ale samozřejmě ukážou i to, jak vzniká kvasící zrající víno – burčák – i jeho podstatně vyšlechtěnější sourozenec – víno. Svatý Urban nad námi bude držet svou ochrannou vinařskou ruku.