Reportáže v regionech
Ivančická rozhledna
Z jihu Čech se pak přesuneme na jih Moravy. A cíl naší další cesty bude tak trochu ve výšce. Vypravíme se totiž na ivančickou rozhlednu. Nese jméno nejznámějšího rodáka Vladimíra Menčíka a jeho spolužák si zavzpomíná na to, jaká byla parta tehdy ještě neznámého Ladina. A možná netušíte, že oblíbený herec byl i výborný karikaturista. 96 schodů vede nahoru, kdoví, jestli by je táta vyšlapal, ale určitě by se mu to líbilo, říká jeho syn.


Ivančická rozhledna
Klášter Rosa Coeli
Rosa Coeli – růže nebeská a taky klášter v Dolních Kounicích. Byl postaven za trest – Vilémovi z Pulína tak učinil na přímý příkaz papeže už ve 12. století – měl tím odčinit své hříchy a byl určen ženám. Za jeho zdmi se ale děly věci! Jeptišky totiž porušovaly řád premonstrátů, porušovaly celibát a stýkaly se s chlapci. Jedna z nich je za svůj proklatě hříšný život zazděna v severní části zdi.


Klášter Rosa Coeli
Jeskyně Pekárna
První zastavení nás zavedlo k jižní části Moravského krasu, do údolí Říčky. Právě tady totiž narazíte na Pekárnu. Jde o jeskyni, které místní říkají taky díravica nebo kostelíček, a před víc než deseti tisíci lety zde žili tehdejší obyvatelé, magdalénienští lovci. My vám ukážeme techniku a nástroje, které tehdy používali. Patří mezi ně třeba náčelnické hole, amatérské páky a další zajímavé věci. Dokonce tady najdete i jedno falzum. I na něj se podíváme.


Jeskyně Pekárna
Stezka Járy Cimrmana
Mluvit o jednom z největších Čechů budeme i v Toulavé kameře. Na Tišnovsku jsme totiž objevili raritní stezku Járy Cimrmana. Nenápadné městečko Lomnice, v něm je náměstíčko a na něm morový sloup s nohama českého všeuměla a velikána. Jan Beránek, náš průvodce nám ukáže, že tady všude Jára Cimrman byl a tady všude seděl. Plahočivým tempem dostoupáme k cíli naší cesty – k vrcholu stezky, abychom i my mohli říct, že cíl byl dobyt.


Stezka Járy Cimrmana
Pivovar Xaver
Po výstupu na věž se osvěžíme kvalitním pivem. Pro to jsme si zajeli do Blučiny u Brna, malého pivovárku, kde se vaří pivo František, Xaver nebo Oldřich. Jednou našel náš průvodce i sládek pan Strava recept po babičce na domácí výrobu piva – zkusil to, a po prvních neúspěších dnes vytáčí ročně 1200 litrů zlatavého moku. Ale na tomhle množství se nechce zastavit.

