Reportáže v regionech
Hrubá Skála
Český ráj patří od roku 1995 ke geoparkům UNESCO. Jeho přírodní krásy obdivují turisté z celého světa. K významným lokalitám patří přírodní rezervace Hruboskalsko, kam se tentokrát společně vypravíme. Prohlédneme si skalní město Dračí skály a hlavně zámek Hrubá Skála. Jeho předchůdcem byl gotický hra nazvaný Skála, který ve 14. století vybudoval Hynek z Valdštejna. Vyrostl na dvou skalních věžích a podle historiků měl pravděpodobně dvě jádra spojená padacími mosty. O přeměnu na zámek se pak postarali majitelé z rodu Smiřických. K zámku patří i hranolová věž. Pokud se po bezmála stovce schodů vypravíte nahoru, čeká vás krásný výhled do širokého okolí.


Hruboskalsko
Historie čokolády
Kakaové boby si své místo v dějinách našly už před několika tisícovkami let. Mayové a Aztékové se z nich pak naučili vyrábět nápoj. Do Evropy boby i nápoj z nich dovezl Kryštof Kolumbus, ale k úspěchu jim dopomohl až Hernan Cortéz o pár desítek let později. Čokoládový nápoj se zabydlel nejdřív na španělském dvoře a recept na jeho přípravu byl dokonce dlouho tajen. Časem se ale popíjení čokolády rozšířilo i do Francie a dalších zemí. Čokoláda v podobě tabulek a bonbónů spatřila světlo světa až v 19. století, kdy Holanďan Van Houten přišel na to, jak oddělit kakaový prášek od kakaového másla a mohl vzniklé suroviny dál zpracovávat. Tohle všechno se dozvíme na výstavě v muzeu v Jilemnici a navíc alespoň obrazně zavítáme do několika místních cukráren z časů našich babiček.


Historie čokolády
Klokočské skály a Rotštejn
Zajímavostí jsme v Českém ráji už objevili dost, ale pořád jsme ještě nenavštívili ani zdaleka všechny. Tentokrát prozkoumáme Klokočské skály. Najdeme v nich jemný písek, který se podle slov trampů dostane i do konzervy, ale také tři stovky jeskyní. Jen jedna je ale přístupná. Zavítáme na zříceninu hradu Rotštejn, který tady ve skalách vyrostl už před sedmi stoletími. Tehdy byl ovšem hrázděný, z kamene byl vybudován až po požáru na počátku 14. století. Prohlédneme si zajímavé spojení stavby se skalami, možná si vzpomenete, že skalní věží mizel v jedné pohádce mlynářský synek Petr Máchal před lidskou nespravedlností do pekla. A podle pověsti by se tu někde měl dokonce ukrývat poklad.


Klokočské skály a Rotštejn
Lyžařská expozice
Ohlédnutím za končící lyžařskou sezónou bude naše společná návštěva v lyžařské expozici muzea v Jilemnici. Vezmeme to pěkně popořádku. Dozvíme se, že nejdřív sloužily z nám známých „dopravních prostředků“ horalům sáně. V druhé polovině 17. století pak přibyly sněžnice, kterým se také říkalo kropě. Lyže, tehdy nazývané ski, se k nám dostaly na konci 19. století. Do Krkonoš je dovezl hrabě Harrach pro své lesní dělníky. Velmi rychle se tahle novinka rozšířila i mezi ostatními obyvateli hor. V Jilemnici už také před víc než sto lety vznikl lyžařský spolek a existuje dodnes. A k místním nej patří i fakt, že právě tady se konaly v roce 1931 mezinárodní závody, z nichž mohli posluchači poprvé v historii našeho rozhlasového vysílání zažít přímý lyžařský přenos.


Lyže Jilemnice
Lomnické suchary
Slovo suchar je pro řadu z nás spojené se strastmi dietní stravy. My vás ale zavedeme do Lomnice nad Popelkou, kde jsou místní suchary nejen slavnou specialitou, ale také vyhledávanou dobrotou. A to už víc než dvě stovky let. V počátcích se jim ovšem říkalo nůšnice a jejich výrobci, rodina Jínových, je roznášeli po domácnostech, trzích i poutích. Další generace pak výrobu rozšiřovaly a později dokonce vyrostly v Lomnici nad Popelkou dvě velké továrny. Výrobců bývalo vždy víc. Po znárodnění tradice trochu upadla, ale v devadesátých letech se dočkala nového rozmachu. Ladislav Kodejška, kterého navštívíme, využívá recepty svého tatínka, v jeho starých záznamech se jich na suchary dochovalo hned čtrnáct. Recept vám sice neprozradíme, ale o tom, co dělá lomnický suchar vyhledávanou lahůdkou, řeč bude.


