Hledání v reportážích

Vyhledávat podle regionů »

Podél říčky Ostružné

Podél říčky Ostružné V Pošumaví se vydáme na výlet podél říčky Ostružné. Ta pramení nad osadou Keply a zhruba po čtyřiceti kilometrech končí svoji pouť v Sušici soutokem s Otavou. Vody v ní se snažili lidé využívat už od středověku. V místech, kde Ostružná protéká širokými údolími, stavěli mlýny, v další části zase hamry. Už ve 14. století se v nich vyráběly zbraně pro hradní zbrojnoše, ale i lopaty, sekyry a pily a později radlice k pluhům. Klapot hamernických kladiv býval slyšet také v osadě Buchar, odkud se vydáme na společné putování.

MapaPodél říčky Ostružné
videoPodél říčky Ostružné
...
video video

Podél říčky Ostružné

Expozice hudebních nástrojů

Expozice hudebních nástrojů Hudební nástroje z různých časů i koutů světa učarovaly už před deseti lety Miloslavovi Muselíkovi z Ostružné. A tak je začal sbírat. Dnes jich má už stovky a rozhodl se, že vybuduje muzeum, v němž by své poklady mohl představit i dalším milovníkům hudby. Nejpočetněji zastoupené jsou v téhle kolekci citery. Jejich zádumčivému hlasu rádi naslouchali třeba obyvatelé Sudet. A dokonce se k němu váže jedna legenda. Podle ní má být pláčem nad smrtí Ježíše Krista po jeho ukřižování. Prohlédneme si ale taky několik vskutku exotických nástrojů a navíc se dozvíme, jak pan Musílek získává nové kousky. Často se k němu totiž dostávají už v podobě šrotu. Naštěstí má ale kamaráda, který hromádce dílů dovede vrátit původní podobu a krásu.

MapaExpozice hudebních nástrojů
videoExpozice hudebních nástrojů
...
video video

Expozice hudebních nástrojů

Ostružná

Ostružná Ostružná je nenápadnou obcí kousek od Ramzovského sedla. Je ale oblíbeným turistickým centrem, výchozím bodem k výletům kupříkladu na Šerák, Králický Sněžník i Praděd. Pyšní se několika zajímavostmi a taky dlouhou historií. Založena byla už ve druhé polovině 16. století, kdy sem majitel kolštejnského panství vyslal několik rodin, aby osídlily oblast. K jejím dominantám patří skalní útvar Obří kameny. Až šestnáctimetrové skalní hradby dosahují do nadmořské výšky přes 1000 metrů. O nejkrásnější z nich vznikla řada pověstí. Pověst se taky váže k potoku, který dostal jméno Vražedný. Zavedeme vás rovněž k naučné stezce Pasák, která na dvanácti a půl kilometrech připomíná čtrnácti zastaveními historii kraje. A nezapomeneme ani na místní raritu, sladkoplodý jeřáb.

MapaOstružná
videoOstružná
...
video video

Ostružná