Hledání v reportážích

Vyhledávat podle regionů »

Vyšší Brod

Vyšší Brod Víte, které je nejjižnější město v Čechách? Je to Vyšší Brod. A do jeho okolí se dnes podíváme. Hledáček naší kamery zacílil na Wolfgangovy vodopády. Vodopády svatého Wolfganga se nacházejí 1,5 km od Vyšebrodského kláštera proti proudu Menší Vltavice. Vede kolem nich žlutá turistická značka spojující Vyšší Brod, Vyklestilku a Loučovice.

Vodopády sv. Wolfganga patří mezi méně známé přírodní zajímavostí. Turista hledající vodopád, jakým je třeba ten na Mumlavě v Harrachově, který už vám Toulavka taky ukázala, by mohl být možná zklamán. Vodopád je spíše kaskáda několika dílčích vodopádků říčky Menší Vltavice deroucí se kaňonovitým údolím mezi balvany – a tím, jak přes ty velké přepadá, vytváří právě ony vodopády.

Pro milovníka přírody je to ale krásné místo, uprostřed divoké a nespoutané přírody. Pod největším z vodopádků je dřevěný můstek, kde můžete postát a tiše se kochat krásným pohledem na živou a divokou vodu a naslouchat jejímu hlasu. Podle informací na tabuli naučné stezky, která tudy prochází, bydlí v dutině v břehu nad vodopádem ledňáček.

Kdo má štěstí a trpělivost, může ho prý na okamžik zahlédnout, když se vrhne střemhlav do vody, uchopí rybku a hned s ní zase odletí. Víc se ale dozvíte od Karla Trojáka, který je vedoucím Kulturního a informačního centra Vyšší Brod.

MapaVyšší Brod
videoVyšší Brod
...
video video

Vyšší Brod