Hledání v reportážích

Vyhledávat podle regionů »

Stezka Berghaus

Stezka Berghaus Pak si budeme povídat o historii hornictví, protože si projdeme stezku Berghaus v Černém Dole v Krkonoších. Jde o první stezku, která se věnuje „horničení“ v našich nejvyšších českých horách.

Stezka v Černém Dole připomíná bohatou hornickou tradici v Krkonoších. Během zhruba hodinové procházky po asi kilometrovém okruhu si můžete prohlídnout pozůstatky po hornické činnosti v okolí Černého Dolu. Informační tabule vám připomenou dávno zaniklé doly, vysvětlí některé způsoby středověké těžby, prostřednictvím plánků a fotografií nahlédnete také do podzemí a seznámíte se i s geologií Krkonoš.

Uvidíte mimo jiné i propadlinu po 80 metrů hluboké zavalené uranové šachtě, hornický náhon, skalní vrásy a ústí středověkého dolu. Na deseti informačních tabulích jsou ukázky zpracování rud, geologické profily, mapy důlních děl a fotografie z podzemí.

Zastavíme se u paní Ivy Zaplatílkové z Infocentra v Černém Dole, naší průvodkyní, a dozvíme se leccos zajímavého. Třeba to, že k vidění jsou tady hornické vozy, a hodně nám pomůžou zorientovat se dobře a přehledně udělané informační tabule s popisy.

Ještě než se ale stezkou projdeme, zavedeme vás na kopec, odkud je přenádherný výhled na celý Černý Důl – drahocenné kovy tady podle písemných dokladů těžili horníci už ve 14. století.

MapaStezka Berghaus
videoStezka Berghaus
...
video video

Stezka Berghaus