Hledání v reportážích

Vyhledávat podle regionů »

Klostermannův rok

Klostermannův rok Spisovatel Karel Klostermann nebyl českým rodákem. Narodil se 15. 2. 1848 v hornorakouském Haagu. V roce 1860 přijal jeho otec místo panského lékaře u maršála Windischgraetze a rodina se přestěhovala do Štěkně. Klostermann se velmi dobře sžil s místním prostředím.

Karla Klostermanna bavilo psát, stal se významným spisovatelem. Jeho díla se vztahovala především k Šumavě, k lidem, kteří tam žili za těžkých podmínek v drsné přírodě. Štěkni také věnoval v Pošumavských rapsodiích jednu povídku nazvanou Dvě gardy a v románu Ecce homo si vzal za vzor pro hlavní postavu románu zdejšího kněze Vendelína Zbonka.

Jeho 160. výročí narození se ve velkém slaví v celých jihozápadních Čechách!

A vzdát hold klasikovi u příležitosti jeho letošního výročí se rozhodla i Toulavá kamera. Žádné falešné gratulace nebo květiny na spisovatelův pomník. Oslavu pojmeme turisticky, protože Klostermannovy „kulatiny“ připomínají letos desítky turistických akcí na české, rakouské i bavorské straně. Tak aspoň pár tipů pro inspiraci: začneme v obci Srní s krásnou lidovou architekturou.

MapaKlostermannův rok
videoKlostermannův rok
...
video video

Klostermannův rok