Hledání v reportážích

Vyhledávat podle regionů »

Putování Kdyňskem

Putování Kdyňskem Šumavu a Český les od sebe odděluje Všerubský průsmyk, kterým kdysi putovali pocestní i kupci, ale také jím přicházeli nepřátelští vojáci. A tak vydal Přemysl Otakar II. příkaz ke stavbě hradu Rýzmberk, který měl provoz na stezce střežit. Pod ním pak vyrostla Kdyně, přes níž nyní prochází jedna z větví poutní Svatojakubské cesty vedoucí z Prahy do španělského Santiaga de Compostela ke hrobu apoštola Jakuba Většího. Její část si projdeme.

MapaPutování Kdyňskem
videoPutování Kdyňskem
...
video video

Putování Kdyňskem

Hrad Rýzmberk

Hrad Rýzmberk Hrad Rýzmberk najdete nedaleko Kdyně. Byl založen na vysokém kopci ve druhé polovině 13. století. V roce 1279 je zmiňován jako majetek Děpolta, zakladatele rodu Švihovských z Rýzmberka. Podle některých pramenů hrad založil sám Děpolt na přání Přemysla Otakara II., aby spolu s Domažlicemi střežil zemskou stezku, vedoucí přes Všerubský průsmyk do bavorského Řezna. Hrad byl několikrát přestavován – v první půli 14. století, v druhé polovině 15. století po velkém požáru v roce 1448 a zejména po roce 1508 za Břetislava Švihovského z Rýzmberka. V roce 1620 hrad dobyla císařská vojska vedená generálem donem Maradessem. Roku 1641 přitáhli před Rýzmberk Švédové, po krátkém obléhání jej dobyli a úplně zpustošili.

V roce 1655 byl Rýzmberk na základě nařízení Ferdinanda III. o boření hradů zničen, z roku 1676 je uváděn už jako zřícenina. Hrad měl původně dvojdílnou dispozici: nejvyšší místo zaujímal okrouhlý donjon v nároží malého jádra, na protilehlé straně, kde je dnes rozhledna, stál obytný palác. Předhradí bylo opevněno kamennou hradbou, po jejímž JZ nároží stála druhá okrouhlá věž. V první polovině 15. století byla k areálu přihrazena kamennou hradbou, na jižní straně s baštami, další část s věží. V letech 1846-1847 byla hrabaty Stadiony postavena nad baštou nová hranolová rozhledna a dřevěná výletní restaurace. V té době byla také odstraněna část zřícenin.

Do zřícenin hradu umisťuje část děje svého románu Consuela i známá francouzská spisovatelka George Sandová. A možná ona nebo možná legenda může i za to, že dnes se právě tady vaří pivo. Od roku 2001 má hrad totiž nového majitele – zakoupil ho Jan Skala, který se mu snaží navrátit zašlou slávu. Vybudoval tu malý pivovar, v němž už třetím rokem vaří historické spodně kvašené, filtrované pivo. Vše podle původních historických receptur, které nalezli při rekonstrukci kotelny. Listina čítá dvě sta let.

MapaHrad Rýzmberk
videoHrad Rýzmberk
...
video video

Hrad Rýzmberk