Robert Dornhelm

Režisér

Co a kdy Vás přesvědčilo pokračovat v této minisérii?

První a druhý díl Marie Terezie byly naštěstí vřele přijaty mezi diváky ve všech zemích, kde se vysílaly. To je poměrně neobvyklé, protože různé publikum většinou požaduje různá témata. Tím pádem jsme všichni cítili, že by bylo dobré pokračovat a dále vyprávět příběh, ze kterého zůstal ještě velký kus nevyřčený.

Kam diváky pokračování zavede?

Přesunuli jsme náš zájem z romantického zamilovaného příběhu Mariina mládí do více dospělého období jejího života a zvolili nový a svěží přístup. Abychom tuto změnu dotáhli do konce, dohodli jsme se, že bude nutné vyměnit i představitelku hlavní role.

V jakém smyslu je přístup k pokračování jiný a svěží?

Myslím si, že Marie Terezie není běžná minisérie. Třetí a čtvrtý díl nás povznesl na jinou úroveň a místo jejího milostného života jsme se zabývali její vládou, reformami a válkou. I když její milostný život se všemi jeho úskalími zůstal jedním z hlavních témat, řekl bych, že jsme natočili samostatný dvoudílný film.

I když tematicky pokračování Marie Terezie přitvrdilo, stejně si v něm najde svůj prostor i humor, proč je tomu tak?

Rád vyprávím i sleduji příběhy s úsměvem na rtech a se smyslem pro humor. Toto platí speciálně pro historická dramata, protože mohou jednoduše sklouznout k pompéznosti a domýšlivosti. Tomu jsem se samozřejmě snažil vyhnout a myslím si, že se nám to i podařilo.

Příběh se ale zabývá vážnou politikou, válkou a podobnými tématy…

Není světla bez tmy. Ve svých filmech se nebojím ukázat i bolestivé a nepříjemné momenty. Nejedná se o muzikál nebo romantickou komedii, ale spíše o portrét vladařské rodiny se všemi jejími klady i zápory. A myslím si, že dnešní obecenstvo je více zvídavé a chce vidět ve filmech i takové aspekty, proto si myslím, že se divák určitě bavit bude.

Marie Terezie má v Rakousku silný kult osobnosti. Myslíte, že se Vám ji touto minisérií podařilo trochu polidštit?

Rakouská veřejnost přijala první dva díly velice dobře. Koneckonců viděli zamilovanou mladou ženu, která překonávala překážky ve svém životě a postupně se stávala milující matkou a královnou. Bude velmi zajímavé pozorovat, jakým způsobem diváci přijmou další dva díly. Odhaduji, že spíše vyprovokují diskuzi, protože Marii Terezii ukazujeme jako komplexní ženu a ne jen jako idealizovanou panovnici. Oproti předchozím dílům je tam více emocí, bolesti, zklamání a zátěže, se kterou se jako monarcha musela vyrovnávat. Nicméně myslím si, že je pozitivní, když je seriál kontroverzní a provokuje diskuzi.

Plánujete se v budoucnu věnovat i dalším historickým postavám?

Určitě bych se rád v budoucnosti zaměřil na Josefa, druhého syna Marie Terezie, a na její dceru Marii Antoinettu.