Vojtěch Kotek

Představitel Františka Štěpána Lotrinského

Kam se Vaše postava posunula mezi dvěma částmi této minisérie?

S oblibou říkám, že moje postava, František Štěpán, se konečně stává opravdovým hráčem v politické šachové partii, která se sehrává v dalších dvou dílech. Naplno se projeví jeho talent pro podnikání. Jelikož byl jedním z nejbohatších lidí své doby a shodou okolností i manžel Marie Terezie, takže se významným dílem mohl podílet na financování probíhající války. No a samozřejmě že některé věci, které dělal proto, aby tu válku zafinancoval, úplně nesedí konzervativní povaze Marie Terezie, což otevírá možnosti konfliktu a nové zápletky.

Co pro Vás bylo na ztvárnění Františka Štěpána obtížné?

Bylo to poměrně složité vžít se do pozice a doby, ve které probíhá krutá válka a sekají se hlavy na potkání, zatímco vaše postava vyrůstá obklopená krásou a samou pompou. I když je pravda, ta minulost není zas tak dávná.

Obohatila Vás tato role naopak v něčem?

Díky této minisérii jsem se do problematiky Marie Tereze dostal hlouběji. Ze školy jsem v podstatě věděl jen to, že Marie Terezie zavedla povinnou školní docházku. Především jsem ale právě objevil Františka Štěpána, o kterém jsem předtím nevěděl vůbec nic. A musím říct, že jsem mu jako charakteru absolutně propadl.

Jaký posun v ději vnímáte? Kolik prostoru zbude na romantiku?

Myslím, že posun je hlavně žánrový – z love story k politickému dramatu.

Stejně tak se proměnila i herečka ústřední postavy…

Když jsem poprvé viděl Stefanii na kamerových zkouškách, hned jsem věděl, že je to ta pravá. Z jejího projevu bylo jasné, že se skutečně o monarchii zajímá. Skvěle se mi se Stefanií hrálo, ale tak to bylo i s předchozí Marií Terezií – Luisou Stockinger. Casting byl v obou případech proveden velmi dobř