Saláty

Tzatziki

Na žádném krétském stole nechybí tento salát s okurkou. Mnoho lidí, kteří prožili nějaký čas v Řecku, už nikdy nejedli tatarské ani jiné majonézové omáčky, zato tzatziki se staly základním kamenem jejich jídelníčku.

okurka
řecký bílý jogurt
sůl
pepř
jablečný nebo vinný ocet
nasekaný kopr
česnek
olivový olej

Nastrouháte okurku a necháte ji pustit vodu. Tu odeberete a vypijete.

Co se poměru jogurtu a okurky týká, je variabilní. Je jen na vás, zda to bude spíše okurkový salát nebo jogurtová omáčka. To podle chuti nebo podle jídla, ke kterému tzaziky podáváte.

Pokud nemáte řecký jogurt, doporučujeme přidat k našemu bílému jogurtu dvě lžíce kysané smetany. Osolíte, přidáme lžíci vinného nebo jablečného octa, opepříte a přidáte nasekaný kopr s propasírovaným česnekem. Lze i bez kopru.

Kréťané samozřejmě přidávají také olivový olej, který napřed smíchají s česnekem.

Další recepty Celý díl